AKTUELNO

Predrag Jeremić, urednik informative Pink.rs podržao je glavnog i odgovornog urednika Informera u borbi za pravo i pravdu koju danima vodi zbog presude kojom je osuđen na šest meseci zatvorske kazne zbog verbalnog delikta.

- Želim da izrazim svoju duboku zabrinutost zbog nedavne kazne zatvora koju je dobio novinar i urednik, Dragan J. Vučićević, zbog dve objave na Tviteru- rekao je Jeremić i dodao:

- Verujem da ova kazna zatvora nije u skladu sa pravom na slobodu izražavanja mišljenja, koje je garantovano unutrašnjim zakonodavstvom i međunarodnim pravom. Uloga novinara i urednika u društvu je od vitalnog značaja za slobodu informisanja i zaštitu građanskih sloboda, a ovakva kazna zatvora predstavlja ozbiljan napad na te slobode - kaže Jeremić.

- Smatram da je sloboda govora jedan od temelja demokratskog društva, i da bi se svim novinarima i urednicima trebalo pružiti podrška i zaštita u izvršavanju njihove uloge u informisanju javnosti, a ne kažnjavanje zbog izražavanja mišljenja, bez obzira na to koliko se to mišljenje može činiti nepopularnim ili neugodnim za određene osobe ili institucije - rekao je Jeremić.

- Stoga želim da uputim svoju punu podršku Draganu J. Vučićeviću u ovom teškom trenutku, te da ga ohrabrim da nastavi da se bori za slobodu medija i prava novinara da izražavaju svoje mišljenje. Samo slobodni i nezavisni mediji mogu da obezbede kvalitetno informisanje i osiguraju da javnost bude upoznata sa svim bitnim pitanjima- rekao je Jeremić.

- Unapred se nadam da će se ova situacija brzo rešiti na najbolji mogući način i da će novinari i urednici nastaviti da obavljaju svoj posao bez straha od kazne ili represije- zaključio je Jeremić.