AKTUELNO

U toku večeri i noći preko našeg područja premeštaće se ciklon, pa se očekuju veoma obilne količine padavina. Na pojedinim lokacijama istočne Srbije očekuje se od 30 do 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, pa će na tokovima bujičnog karaktera postojati opasnost od poplava.

Ciklon će se svojim centrom premeštati sa Jonskog mora preko juga i jugoistoka Balkana, tako da će se Srbija nalaziti u hladnom sektoru.

Srbiju će krajem dana sa juga zahvatiti veoma snažan oblačni sistem. On će prvo stići do juga, jugoistoka i istoka Srbije, a tokom večeri i noći i do ostalih predela i doneće kišu i pljuskove, a brdsko-planinskim predelima sneg. Uz dalji pad temperature vazduha, kiša će u mnogim nižim predelima preći u susnežicu i sneg, osim na istoku Srbije, gde će padati samo veoma jaka i obilna kiša, uz pljuskove. U Bačkoj će biti uglavnom suvo.

Tokom večeri i noći vrlo obilne padavine očekuju se na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, a potom će ovaj talas obilnih padavimna do jutra zahvatiti i centralne i zapadne predele Srbije.

U predelima obilnih padavina u obliku kiše očekuje se da padne od 10 do 30 milimetara po kvadratnom metru, lokalno i više, a na istoku Srbije za nešto više od 12 sati, a za manje od 24 sata moglo bi da padne i oko 50 mm kiše po kvadratnom metru.

U brdsko-planinskim prdelima očekuje se da padne preko 20 cm snega, lokalno i preko 30 cm, a do utorka će se zabeleti i mnogi niži predeli Srbije, pa i Beograd.

Do utorka posle podne na višim planinama moglo bi da padne preko 30 cm snega, lokalno i preko 40 cm, a u nižim predelima i u većini gradova od 5 do 25 cm, lokalno i više.

Autor: