AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, izjavila je danas u Berlinu da će Srbija u procesu energetske tranzicije težiti da postavlja ambiciozne, ali realne ciljeve i da uspostavi ravnotežu između razvoja sektora OIE i stabilnog snabdevanja građana i privrede.

Đedović je, na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“, istakla da je Srbija ostvarila svoje ciljeve kad je reč o učešću OIE u energetskom miksu do 2020. godine i u novim strateškim dokumentima, koja se izrađuju, idemo ka mnogo ambicioznijem cilju za OIE do 2030. godinu, ali i u pogledu povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova.

Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka je, na panelu „Globalna energetska tranzicija: Izazovi i prilike za održivi razvoj“, rekla da Srbija deli viziju sa članicama EU da ide ka karbonskoj neutralnosti, a kao deo Energetske zajednice prenosimo u naše zakonodavstvo evropsku regulativu, iako nismo članica EU, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović je navela da u ovom trenutku kapacitet elektrana koje koriste energiju sunca i vetra u Srbiji iznosi približno 550 megavata, kao i da je cilj da se u naredne tri godine taj kapacitet poveća za oko tri puta.

Srbija je rekorder u našem regionu kad je reč o privlačenju stranih direktnih investicija, a sektor energetike će sigurno biti jedan od najatraktivnijih za ulaganja u narednim godinama, naglasila je ministarka.

Foto: MRE/Emilija Jovanović

Đedović je navela da se radi na unapređenju zakonodavnog okvira kako bismo stimulisali nova ulaganja u OIE, ali tako da nove kapacitete integrišemo na mrežu na održiv način i da u svakom trenutku imamo sigurnost snabdevanja.

Ministarka je kazala da se u našem regionu veliki deo električne energije i dalje dobija iz uglja, da troškovi tranzicije zahtevaju značajnu eksternu podršku, pri čemu zemlje Zapadnog Balkana trenutno ne mogu računati na obim sredstava koje imaju članice EU.

Zajedno sa našim međunarodnim partnerima radićemo na obezbeđivanju sredstava kako bi energetska tranzicija bila finansijski održiva i socijalno pravedna i da u tom procesu stimulišemo otvaranje novih radnih mesta, održivo rudarstvo i korišćenje modernih tehnologija, kao što je vodonik, ali i veću iskorišćenost kritičnih mineralnih sirovina kojima je naša zemlja jako bogata na održiv način, ukazala je ona.

Foto: MRE/Emilija Jovanović

Đedović se danas na marginama konferencije u Berlinu sastala sa ministrom privrede i klimatske zaštite Nemačke Robertom Habekom i sa državnim sekretarom u ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Johenom Flazbartom, sa kojima je razgovarala o bilateralnoj saradnji i projektima u oblasti energetike.

O mogućnostima investiranja u Srbiji, Đedović je razgovarala sa predstavnicima kompanija Simens Energy i Mercedes Benz.

Konferenciju „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ organizovali su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo privrede i klimatske zaštite Savezne Republike Nemačke, koja okuplja državne zvaničnike, vodeće poslovne ljude, stručnjake, predstavnike međunarodnih organizacija i NVO sektora.