AKTUELNO

U saopštenju Pravnog fakulteta se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

Pravni fakultet prihvatio je da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, što znači da brucoši u školskoj 2024./25 godini neće polagati prijemni ispit.

Ovo je rekao dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, a na sajtu fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata:

- Proces upisa na Pravni fakultet uvođenjem mature ne izmešta sa Fakulteta, kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije, a kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru - kaže on za Novosti.

Pravni fakultet u saopštenju navodi da je ova poruka upućena brucošima koji žele da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi u školskoj 2024/25 godini.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

- Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju - stoji u saopštenju:

-Međutim, pored toga, Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine. S tim u vezi, visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini (upis naredne školske godine) objave na sajtu Fakulteta.

#pravni fakultet

#prijemni