AKTUELNO

Komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan izjavio je danas da je zadovoljan odzivom na konkurs za prijem novih pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije, ali da očekuje da će nakon završetka ovog, biti otvoreni novi konkursi.

Talijan je za Javni servis Srbije izjavio da su "regrutnim kontigentom stvoreni uslovi za odabir najboljih", i da se, pošto su prijave kovertirane, "zna struktura" do sada prijavljenih kandidata, među kojima ima onih koji su služili, i onih koji nisu služili vojni rok, kao i devojaka i žena.

On je rekao da je "za očekivati da bude još konkursa", i da će fazno biti popunjavane specijalne jedinice, u koje spadaju i 63. padobranska brigada i Odred vojne policije specijalne namene.

Talijan je rekao da će obuka za kandidate uključivati "niz pripremnih gađanja", za one koji nisu služili vojni rok, a da ukupna obuka traje deset nedelja i uključuje "dugi niz marševa, usiljenih marševa sa opterećenjem i sa viškom opreme koji treba da ponesu".

Istakao je da je potrebno da su kandidati "izuzetno psiho-fizizički spremni" i da su "patriotski opredeljeni, da vole svoju državu i svoj narod".

Konkurs za specijalne jedinice Vojske Srbije raspisan je 15. februara i traje do 31. marta, a kako je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće primljeno 5.000 novih pripadnika.