AKTUELNO

Bliži se upis dece u prvi razed osnovne škole, pre čega je neophodno da se u Domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista.

Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" sa Palilule Aneta Jovanović kaže da pregled traje između 20 minuta i pola sata i da on obuhvata oftalmološki pregled, pregled ORL specijaliste, fizijatra, logopeda, stomatologa.

"Svakako se radi i krvna slika i analiza urina, koja se donosi pedijatru, koji obavlja taj završni preventivni sistematski pregled pred upis u prvi razred i na osnovu zdravstvenog stanja deteta i na osnovu vakcinalnog statusa protiv difterije, tetanusa velikog kašlja, dečije paralize, protiv malih boginja, zaušaka i ruvele i daje se potvrda za upis u prvi razred", rekla je ona.

Prema njenim rečima potvrde za upis u škole se dostavljaju u elektronskoj formi, a direktno obrazovnim ustanovama.

"Mi svake godine na Gradskoj opštini Palilula upisujemo između 1.500 i 1.600 dece, od januara meseca mi smo počeli sa lekarskim pregledima i oko trećine pregleda je urađeno, a imaju vremena jer upis kreće prvog aprila", rekla je Jovanović.

Ističe da je trenutno u dečijim respiratornim ambulantama povećan broj pregleda, ali da se u poslednjih nedelju dana smanjila učestalost infekcija.

"Ali ih još uvek ima kao i stomačnog virusa, a preventivni pregledi se kontinuirano obavljaju u toku cele godine", rekla je Jovanović.

#deca

#pregledi