AKTUELNO

Povodom početka prijavljivanja za penzionerske kartice, Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje organizuje danas, 15. marta 2023. godine, od 12 do 14 časova na Trgu republike u Beogradu, javnu promociju Penzionerske kartice i elektronskih prijava za kartice.

Promociji će prisustvovati direktor Fonda PIO Relja Ognjenović sa saradnicima, predsednik Gradske opštine Stari grad sa saradnicima i zainteresovani penzioneri.

Na pet pultova Fonda PIO, zaposleni Fonda će za penzionere podnositi onlajn zahteve za penzionerske kartice i davati informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će one penzionerima pružati.

Ministar finansija Siniša Mali jutros je rekao da se ispunjava obećanje predsednika Aleksandra Vučića, o pokretanju velike kampanje za izdavanje novih kartica za najstarije sugrađane.

- Danas krećemo u tu kampanju, i u svim filijalama PIO fonda, kao i na sajtu fonda, svaki penzioner ima pravo da se prijavi. Inače, u svim filijalama PIO fonda, za one koji mogu teže da popune zahtev, biće osobe koje će pomagati. Vrlo je jednostavan zahtev, popunjavanje traje samo minut ili dva. Mi ćemo sukcesivno, kako se penzioneri budu prijavljivali, mi ćemo ih izdavati. Kartice će moći da se pokupe u filijalama PIO fonda, i naši sugrađani će biti obavešteni putem telefona ili mejla da im je gotova kartica - kaže on.

Siniša Mali je dodao da je ovo veoma važno, i da će kartice donositi popuste u prodavnicama, salonima, veleprodajama, omogućiće besplatne zdravstvene preglede, ulaze u muzeje, pozorišta...

- Mi ćemo paralelno dve stvari. Od danas pa nadalje, svaki penzioner može da se prijavi za karticu, ali od danas kreće i kampanja koja poziva sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se prijave i da budu deo tog pula kompanija koje će omogućiti popuste penzionerima - otkriva on.

Ministar finansija je dodao da kada penzioneri uštede, taj novac se sakupi i omogućava im da troše više novca na sebe, decu ili unučiće.

- Velika zahvalnost najstarijima za razumevanje koje su imali kada smo sprovodili reforme. Mi smo od novembra do januara imali najveće procentualno povećanje penzija ikada, 20.8 odsto, već je predsednik najavio novo dvocifreno povećanje penzija - kaže Mali.

On je pokazao i vodič za penzionere, koji je poslat svim najstarijim sugrađanima, i koji sadrži korisne informacije.

- To treće doba naša želja je da provedu što lakše i lepše, sa što više aktivnosti, da im tako država pomogne - istakao je ministar, i potom sumirao:

- Sve filijale PIO fonda su otvorene, i onlajn možete popuniti na sajtu, i u roku od mesec dana dobijate penzionersku karticu. Od 1. oktobra ćemo aktivirati kartice, da bismo dali vremena kompanijama da se aktiviraju. Dakle, od tada će moći da se koriste kartice.

Autor: