AKTUELNO

Cene kvadrata u Srbiji već tri godine unazad idu uzlaznom putanjom, što prosečnu nekretninu čini sve skupljom. Iako ovaj trend nije zaobišao ni druge zemlje, činjenica je da za jedan stan u prestonici danas moguće kupiti dve kuće na moru i to pored plaže.

Na ostrvu Halkidiki u Grčkoj, kuća od 50 kvadrata se nudi za 38.000 evra, dok se apartman u Siciliji, na 30 minuta od plaže prodaje za 28.000 evra.

Rast cena i neizvesnost na tržištu obeležili su sektor nekretnina širom sveta u 2022. U Srbiji su osim poskupljenja stanova, znatno porasle i cene kuća, vikendica ali i zemljišta, pa je prava retkost da se nađu oglasi po ceni manjoj od 50.000 evra. Vrtoglave cene dostigle su naročito nekretnine na poznatim turističkim destinacijama, odmaralištima, na planinama, blizu reke...

Prema oglasima na portalima za prodaju nekretnina, u inostranstvu ovaj trend važi isključivo za nove i moderne i luks građevine, dok se stara gradnja, uprkos dobroj lokaciji prodaje za mnogo niže iznose.

Grčka

Podaci turističkih agencija pokazuju da je Grčka iz godine u godinu najtraženija destinacija za naše turiste. Posebna tražnja je na najbližem letovalištu Halkidiki, jer se do njega najpre stiže.

Prema trenutnim oglasima, nekretninu od 50 kvadrata, na ovom popularnom letovalištu je sada moguće kupiti za 38.000 evra. Građevina ponuđena za ovu cenu nalazi se 300 metara od plaže, a uz pomenutu cenu ulazi parking mesto.

Na istoj lokaciji moguće je naći i duplo skuplji ali i veći i noviji stan. Naime, prema jednom oglasu na portalu za prodaju nekretnina, stan od 70 kvadrata prodaje se za 70.000 evra. Kompleks se nalazi na poznatom letovališti Kasandra. Sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje, dve spavaće sobe i kupatila. Ima parking, kamin, popločan pod i aluminijumske ramove, i kako je istaknuto u oglasu, kuća se prodaje nameštena.

Italija

Činjenica je da je Italija zbog svojih plaža ali i kulture i hrane, veoma interesantna turistička destinacija našim turistima. Ipak nakon korone, nemoguće je ne primetiti da su cene najma u ovoj zemlji, a posebno na turističkim lokacijama znatno skočile. Zato veoma iznenađuje da je apartmane moguće kupiti mnogo povoljnije nego u Srbiji.

Apartman na 30 minuta od plaže, sa jednom spavaćom sobom i kupatilom na Siciliji prodaje se za 28.000 evra. Osim što je smešten na dobroj lokaciji, blizu plaže, ono što takođe može biti veoma primamljivo, bilo da nekretninu kupujete za sebe ili za iznajmljivanje, jeste što se nalazi n0 minuta od aerodroma.

U istom poznatom letovalištu, nešto skuplji ali i veći apartman od 80 kvadratnih mestara, prodaje se za 40.000 evra. Ova nekretnina svakako je za porodicu jer ima 2 spavaće sobe, kupatilo i terasu. Kako se u opisu oglasa navodi, apartman se nalazi u istorijskom delu Raguze na centralnoj poziciji u blizini prodavnica i usluga i na nekoliko metara od trga, a ono što je najvažnije samo 30 minuta od plaže.

Hrvatska

Imajući u vidu da je Hrvatska sada članica Evropske unije, ne iznenađuje mnogo što su joj i cene nekretnina "evropske". Ipak, u moru oglasa sa veoma visokim cenama, moguće je pronaći i one pristupačnije za naš budžet.

Prema jednom oglasu, apartman u Zadru, na prodaju je za 50.000 evra. Kako se u opisu oglasa navodi, studio se nalazi u prvom redu do mora i iznosi 17 kvadratnih metara. Nekretnina ima kuhinju, trpezariju i kupatilo. Prema priloženim fotografijama, može se videti da je studio namješten i klimatizovan.

Apartman se nalazi u sklopu stambene zgrade, a u ovu cenu dolazi i parking mesto u dvorištu. Kako je vlasnik opisao u oglasu, ovo je tražena destinacija u Zadru, blizu samog grada ali i prekrasnih znamenitih mesta i zabavnih i turističkih sadržaja.

Crna Gora

Odavno je Crna Gora najpoznatije letovalište za naše turiste iz više razloga. Zbog blizine, bez ikakvih uslova, kulture i jezika, ali i cena smeštaja, neki su razlozi zbog čega se srpski državljanin u sezoni odluči da leto provede kod komšija. Iako su posklupljenja i nekretnina pratila i ovo tržište, podaci pokazuju da je nekretninu pored plaže još uvek moguće pronaći za pristojan iznos.

Kuća na 500 metara od mora u Baru prodaje se za 40.000 evra. Kako se u oglasu navodi, objekat je u izgradnji, pod pločom a ukupna površina građevine iznosi 120 kvadratnih metara. Plac na kome se kuća nalazi je površine 220 kvadratnih metara, a kako je vlasnik naveo i kuća i plac su uklnjiženi i postoji mogućnost nadogradnje.

Uz ovu cenu uključena je i garaža koja se nalazi na prizemlju. Ispred kuće nalazi se bazen sa vodom od 15 kubika, a tu je takođe i letnja kuhinja od 18 kvadratnih metara.

Autor: