AKTUELNO

Peđa je pre tri meseca ostavio cigarete i kaže da to nije ni malo lak proces. Njegovu priču za naš portal prenosimo u celosti:

Kao bivši pušač koji je pušio 24 godine, mogu da kažem da je prestanak pušenja jedna od najboljih odluka koje sam ikada doneo.

Pušenje ima ozbiljne posledice po zdravlje, iako se to često ne shvata dok se ne suočimo sa zdravstvenim problemima.

Kada sam prestao da pušim, osetio sam mnogo pozitivnih promena u svom telu. Krenuo sam da se osećam manje umorno, mogao sam bolje da se koncentrišem, a takođe sam primetio da mi je koža postala zdravija i sjajnija.

Osetio sam se mnogo čistije iznutra, kao da sam se oslobodio nekog teškog tereta. Takođe sam uštedeo novac koji sam ranije trošio na cigarete, a sada ga koristim za druge stvari koje mi više znače.

Međutim, prestanak pušenja nije bio lagan proces.

Pušenje je navika koja se duboko usađuje u našu psihu i telo, pa je prestanak zahtevao mnogo truda i discipline.

U početku sam se borio sa jakom željom za cigaretama i bio sam vrlo nervozan, ali sam koristio razne tehnike kao što su vežbe disanja, žvakanje gume, ili fizička aktivnost da bih prevazišao tu želju. Važno je biti uporan i ne odustajati, čak i kada se čini da je teško.

Jedan od najvećih izazova u procesu prestanka pušenja, koje sam doživeo su suočavanje sa simptomima apstinencije, koji mogu biti vrlo neprijatni. Među njima su iritabilnost, nesanica, anksioznost, depresija, umor, povećan apetit, kašalj i druge tegobe koje zavise od dužine trajanja pušenja i količine popušenih cigareta.

Foto: Pixabay.com

Da bi sebi olakšao u borbi protiv ovih simptoma, promenio sam životne navike i uveo zdravije aktivnosti u svakodnevni život.

Redovno održavam fizičku aktivnost - kupio sam trenerku i patike, zdravije se hranim, sada imam dovoljno sna i boravim više na svežem vazduhu.

To mi sve pomaže da ublažim simptome apstinencije, poboljšam svoje raspoloženje i ojačam imunitet.

Pored toga, ako baš ne možete da se izborite sa svim iskušenjima, nije strašno potražiti pomoć od strane stručnjaka koji su obučeni da pomognu u procesu odvikavanja od pušenja. Ali ako možete sami, to je najbolje.

Na kraju, važno je biti uporan i ne odustajati od cilja da se prestane sa pušenjem.

Postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, motivacija, podrška prijatelja, porodice, kolega na poslu, kao i posvećenost sopstvenom zdravlju, su ključni faktori koji će pomoći u uspešnom procesu odvikavanja.

Mada, kolege mogu biti nekada I ne dobronamerne, jer su mi govorili da ne mogu izneti borbu protiv pušenja I da ću da počnem veoma brzo.

U svakom slučaju, preporučujem svima da prestanu da puše ako već nisu. To je jedan od najboljih načina da poboljšate svoje zdravlje i kvalitet života. Takođe, ako imate problema da prestanete da pušite, postoje mnogi izvori pomoći i podrške koji vam mogu pomoći u procesu odvikavanja.

Autor: