AKTUELNO

Na današnji dan 1946. godine pripadnici jugoslovenske službe Državne bezbednosti uhapsili su generala i komandanta četničkih snaga u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Mihailović je bio srpski general i vođa četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata, a krio se na različitim lokacijama u Srbiji nakon što je bio proglašen za izdajnika i teroristu od strane komunističke vlasti u Jugoslaviji.

Prema nekim izvorima, on se krio u različitim pećinama, šumama i planinama, a ponekad se skrivao u kućama svojih pristalica.

Postoje različite verzije o tome gde se Draža Mihailović krio, pa tako neki izvori tvrde da se krio u okolini Višegrada u istočnoj Bosni. Prema nekim izvorima, on se krio u šumama na planinama Tare i Zlatibora, dok su drugi izvori rekli da je boravio u pećinama na planini Povlen i da se skrivao u seoskim kućama na području istočne Bosne i zapadne Srbije. U svakom slučaju, Mihailović je dugo bio u bekstvu i menjao je lokacije često kako bi izbegao hapšenje i izručenje jugoslovenskim vlastima.

Četničkog komadanta i generala jugoslovenske vojske Dražu Mihailovića uhvatile su komunističke vlasti u selu Repuševići u okolini Višegrada. Preobučeni u odela zarobljenih četnika, operativci OZNE, krenuli su 19. januara 1946. godine u pravcu Višegrada u potragu za Dražom Mihailovićem.

Prema zvaničnoj verziji OZNE u hapšenju je ključni faktor bio Nikola Kalabić, komandant Kraljeve garde, dok drugi izvori tvrde da je Draža uhapšen na prevaru u saradnji sa Saveznicima.

#Dragoljub Draža Mihailović