AKTUELNO

Kardiolog otkriva kako izgledaju znaci koji ukazuju na probleme sa srcem.

Najveći problem kod simptoma koji ukazuju na problem sa srcem, jeste da se često mogu povezati sa drugim oboljenjima. Zbog toga ih ljudi ne prepoznaju na vreme, ističe jedan od najpoznatijih kardiologa dr Amit Bakaj. Čitav život je istraživao kako način života utiče na zdravlje srca i otkrio je znakove koji mogu da ukazuju na to da srce nije u najboljem izdanju.

Oni variraju od osećaja težine u ruci pri naporu, nedostatka vazduha pri hodu uz stepenice, pa sve do ubrzanih otkucaja srca. Takođe, kardiolog je naveo da na problem ukazuju i znojenje uz lagano vežbanje, mučninu sa bolovima u grudima i umor odmah nakon buđenja. Teško saginjanje i ustajanje, vrtoglavica pri brzom ustajanju i otečene noge takođe su pokazatelji da nešto nije u redu sa zdravljem vašeg srca.

Međutim, istraživanje koje je sproveo "OnePoll" među 2.000 odraslih pokazalo je da 54 odsto njih većinu spomenutih simptoma uopšte ne bi povezala sa lošim zdravljem srca. Isto tako, ispitanici su izjavili da je čak 50 odsto njih već doživelo barem jedan od ovih simptoma.

Studija je pokazala da je jedna od pet odraslih osoba rekla da oseća vrtoglavicu nakon prebrzog ustajanja, dok je 11 odsto osetilo stezanje u grudima. Isto tako, trećina ispitanika smatra da takvi simptomi mogu da budu uzrokovani nizom različitih bezopasnih stvari, dok ih 26 odsto jednostavno ne doživljava kao ozbiljne.

Autor: