AKTUELNO

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Srbiji Mohamedom Amin Belhažom, i ocenio je da dve zemlje imaju snažne veze i dugu tradiciju međusobnih odnosa kao dobru osnovu za unapređenje saradnje.

"S obzirom na komplementarnost naših ekonomija, neophodno je iskoristiti sve raspoložive potencijale i mogućnosti za trgovinsku saradnju i investicije dve države", ocenio je Đerlek.

Imajući u vidu da Kraljevina Maroko obuhvata čak 12 regiona i poseduje ogromno znanje u njihovom ujednačenom razvoju, on je rekao da je Srbija spremna da uči i razvija svoje ideje na pozitivnim iskustvima u ovoj oblasti i vodi kohezionu politiku, uzimajući primere najbolje prakse, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministar Đerlek je naveo je da je za Srbiju izuzetno značajna saradnja u oblasti zelene energije, s obzirom na činjenicu da je Maroko zemlja sa velikim kapacitetima u proizvodnji i korišćenju solarne energije.

Ambasador Belhaž ocenio je da je za ekonomiju svake zemlje presudan ujednačen i ravnomeran razvoj svih regionalnih ekonomija, zbog čega je neophodno napraviti temeljnu analizu regionalnih prednosti i nedostataka.

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Navodeći da dve zemlje i dalje nisu iskoristile sve raspoložive kapacitete za unapređenje saradnje u obostranom interesu, Belhaž je istakao da su veliki potencijali u oblastima ekonomije, poljoprivrede i automobilske industrije.