AKTUELNO

Izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju koja se odnosi na trudnice preduzetnice bila je tema razgovora Udruženja "Mame su zakon" i Ministarstva zdravlja.

Tatjana Macura, predsednica udruženja, naglašava da mame zahtevaju od Ministarstva da prihvati izmenu koja će trudnicama preduzetnicama koje žele da im posao ostane aktivan omogućiti isplatu nadoknade tokom porodiljskog bolovanja u iznosu od 100 odsto.

- Sadašnjim zakonskim rešenjem nadoknada se isplaćuje u iznosu od 50 procenata, uz obavezu da preduzetnica imenuje poslovođu.

"Mame su zakon" insistiraju na izjednačavanju položaja trudnica koje imaju ugovor o radu i onih koje samostalno obavljaju delatnost jer je nedopustivo da se one žene koje u velikoj meri pune budžet Srbije i zapošljavaju druge osobe tretiraju gotovo kao nezaposlene - kaže Macura.

Macura podseća da je ovo pitanje otvoreno u okviru kampanje "Preduzetnica mora biti zdrava!" iza koje, pored njihovog udruženja stoji i CRTA uz finansijsku podršku Evropske unije, a da se predlog o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi u skupštinskoj proceduri od novembra meseca.

Na sastanku je dogovoren novi susret za sledeću nedelju, kada će se detaljnije razgovarati o pojedinostima predloženih izmena.