AKTUELNO

Vaskršnji post je uveliko u toku i pravoslavne vernike traje do 16. aprila. Koliko je post važan sa aspekta zdravlja.

Doktor prirodne medicine Milovan Milošević kaže da je post pravo vreme za čišćenje organizma.

- Ovo je prolećni post, post kada se čisti organizam. Religija je formirala četiri posta - imamo Vaskršnji post, Petrovski post, Gospojinski post i Božićni post. To je dugo vremena ispitivano i došlo se do zaključka da treba postiti više od polovine godine - naveo je Milošević.

On je podsetio da se posti i sredom i petkom, istakvši da je za organizam dobro koristi paket hrane za čišćenje.

- Paket hrane za čišćenje organizma čine žitarice, mahunarke, semena i suvo povrće. U jednoj kesici od 200 grama je četiri obroka i nikad se nije gladno jer su to žitarice koje su složeni ugljeni hidrati koji se sporo razlažu i drže čoveka citim, ⁠a ima sve nutritivne elemente koji su potrebni. U paketu su još ima dva čaja - čaj za bubrege, sastavljen od četiri lekovite biljke - 15 grama rastavića, 10 grama lista koprive, osam grama troskota i šest grama kantariona i pije se 21 dan i pravi se pauza. Drugi čaj je čaj na bazi žalfije, poznatiji kao brojsov čaj - rekao je Milošević.

- Postoji trimirje, prva tri dana posta se posti samo se pije voda. Da li je to normalno? Ljudi 72 dana izdrže samo na vodi - dodao je on i naglasio da je promena ishrane, odnosno zdrava ishrana važna za zdravlje celog organizma.

Autor: