AKTUELNO

Prolećni raspust uskoro će se naći pred osnovcima i srednjoškolcima koji će dane predaha imati sredinom aprila. Kako se može videti po školskom kalendaru koji se odnose na teritoriju AP Vojvodine, ali i onom koji se odnosi na ostatak Srbije, đaci u severnoj pokrajini će dan ranije na odmor, ali se sa njega dan ranije i vraćaju.

Uvidom u kalendare za školsku 2022/2023. godinu koji su dostupni na zvaničnim sajtovima Ministarstva prosvete Srbije, ali i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje AP Vojvodine, može se videti da će na prolećni raspust zajedno ići osnovci i srednjoškolci, a ono što se ponovo razlikuje jesu datumi raspusta na severu i u ostalim delovima Srbije.

Tako će osnovci i srednjoškolci u Vojvodini na prolećni raspust počevši od petka 7. aprila, pa do ponedeljka 17. aprila, a u klupe se vraćaju u utorak, 18. aprila. Sa dva vikenda, odnosno četiri dana pride, đaci će imati ukupno 11 dana odmora.

S druge strane, osnovci i srednjoškolci u ostatku Srbije se raspuštaju u ponedeljak, 10. aprila, a vraćaju se u škole 19. aprila. Ipak, obzirom na to da početku raspusta prethodi vikend, to znači da su đaci "slobodni" već od subote, 8. aprila.

Razlika se ogleda u tome što je Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru 7. aprila, te je za učenike na teritoriji Vojvodine omogućeno da već tog dana ne idu u školu.

Valja napomenuti i to da još jedan kratki predah očekuje sve đake krajem aprila. Kako se 1. i 2. maj praznuju neradno, a prethode im dani vikenda, 29. i 30. april, mnogi će sigurno i ova četiri dana videti kao priliku za "mini raspust".

Autor: