AKTUELNO

Zavod za sport i medicinu sporta obeležio je danas 67. godina od osnivanja.

Direktor Zavoda Milan Savić pozdravio je brojne goste među kojima su bili ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, prvi čovek Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i drugi.

On je u obraćanju naglasio značaj Zavoda za sport, a posebno činjenicu da je u završnoj fazi izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane, koja će biti na raspolaganju svim sportistima.

"Biće to najsavremenija dvorana za trening i oporavak sportista. Namera nam je da ovaj objekat u bliskoj budućnosti bude u funkciji, pre svega vrhunskim sportistima, ali i svima koji se bave sportom", istakao je Savić i pozvao sve u sistemu sporta da zajedno grade stabilan i održiv sistem sporta.

Savić je naglasio značaj pravilnog razvoja i očuvanja zdravlja dece.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

"U tom smislu obnovili smo saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje na osnovu koje će deca od šest do 14 godina moći besplatno da se testiraju u našem Zavodu", istakao je Savić.

Ministar sporta Zoran Gajić čestitao je rođendan i rekao da velike zasluge za vrhunske rezultate srpskih sportista ima upravo Zavod za sport i medicinu sporta.

"Okupili smo se da proslavimo 67. godina od osnivanja Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Institucija bogate istorije, nosilac sportsko-medicinskog razvoja koji je svojom inovativnošću, novim tehnologijama, stručnim kadrom, uvek bio na raspolaganju kako profesionalnim sportistima tako i rekreativcima koji vrednuju sport i zdrav život".

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kao neko ko je radni i životni vek posvetio sportu, znam koliko je važna priprema sportista, oporavak, prava dijagnostika i terapija, pre bilo kakvog treninga, tokom svih takmičenja, dodao je Gajić.

"Ovo što Zavod godinama radi na najvišem nivou - sportski pregledi, motorička i druga testiranja, fizikalna medicina i terapija, razni sportsko-rekreativni programi, analize učinka, psihologije i biomehanike, jedan su od ključnih aspekata modernog sporta. Kada na to dodamo sve što Zavod pruža, sve ovo što je ušuškano u divni Košutnjak - Dom sportova, atletske i trim staze, plivališta i zatvoreni olimpijski bazen, veštačku stenu i sve druge sadržaje, dobijamo pokretača srpskog sporta, onog ko duva vazduh u pluća našim sportistima", naveo je ministar sporta.

Ovu jedinstvenu sportsku celinu zaokružiće puštanje u funkciju multifunkcionalne dvorane, jednog od najmodernijih sportskih objekata u regionu. Ona je izgrađena u skladu sa svim ekološkim standardima i u ovom sportsko – rekreativnom objektu predviđeni su trening sadržaji za mnoge sportove, ali i sadržaji za medicinu sporta, naglasio je Gajić.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Sve što radi Zavod, deo je velike sportske strategije naše Srbije. Pomoć vrhunskim sportistima kako bi postizali još bolje rezultate i donosili medalje, zajednički je cilj svih nas. Od Zavoda u godinama koje su pred nama očekujem da budu važan deo te naše mašinerije. Njihova posvećenost u radu, izvrsnost i dostignuća od 1956. godine, stubovi su našeg sporta. Pozivam vas da uzmete i još veću i aktivniju ulogu u godinama pred nama, zajedno možemo mnogo, zajedno možemo Srbiju učiniti još sjajnijom na sportskom nebu", poručio je Gajić.