AKTUELNO

Degenerativne promene su proces koji nastaje kao posledica sitnih promena u kojima kičma trpi neka opterećenja, sitnih pomeranja i izmeštanja koja se dešavaju kod manjih padova i povreda i udesa.

Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja "West Medic" u Beogradu izjavio je za Novo jutro Pink televizije da ne postoji osoba na planeti koja nije sklona degenerativnim promenama, a ona su delom i proces starenja.

- Degenerativne promene i spondiloza jesu najčešće zato što imaju široko opisnu dijagnozu. Diskus hernija je isto jedan od najčešćih problmema koji mogu uticati na funkciju vrata i kičme. Pomeranja u segmentima pršljenova bez promena su česta kod mladih, do 45 godine - navodi Jovićević.

On ističe da sve te promene mogu da utiču na funkciju vrata i kičme u smislu pokreta i time mogu uticati na tegobe koje se mogu pojaviti, kao što su bol, napetost i ograničenje pokreta.

- Ako osećate bilo gde da postoji otežn pokret ili da postoji razlika između leve i desne strane tela tpo je znak da ograničenje pokreta postoji - navodi doktor i dodaje da je to signal da moramo da proverimo to.

Kiropraktika jeste apsolutno primarni izbor lečenja, navodi on i dodaje da je to prihvaćena medicinska integrativna metoda za lečenje.

On je naglasio da na kiropraktiku ne treba ići van medicinskih ustanova zato što je procedura koja zahteva mdicinski uvod i obradu, pregled lekara.

Kao ne bi došli u situaciju da nas leče priučeni "lekari" sa Jutjuba i slično i kako ne bi pričali da je kiropraktika rizična, opasna i bolna metda lečenja, pomoć treba tažiti isklučivo kod kiropraktičara u medicinskim ustnaovama bilo koje forme.

Jovićević naglašava da je kiropraktika stručno izvedena metoda lečenja spondiloze, diskus hernije i drugih tegoba, ona je izuzetno efikasna i nije bolna.