AKTUELNO

Posle 70 godina, u Beogradu se od danas, do 10. marta održava 30. generalna skupština i kongres Svetske federacije veterana, kada će Srbiju posetiti 113 delegata iz 40 zemalja sveta, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Domaćin skupu je SUBNOR Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković sastaće se danas, uoči skupa, sa predsednikom Svetske federacije veterana Dan Vigo Bergtunom.

General Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a kaže da malo ljudi zna da je SUBNOR 1951. godine, obeležio u Jugoslaviji Drugu skupštinu.

U Srbiji sve kreće, od 2014. godine kada je napravljena velika vojna parada, i tada počije podsećanje i veličanje oslobodilačkih ratova i stradanja.

- 2020. godine se čini istorijski iskorak, kada se menja ime. Postavljamo organizaciju na tri stuba. Svi ratovi zaključko sa Prvim svetskim ratom, drugi stub je partizanska i antifašistička borba u Drugom svetskom ratu, a treća ratovi do devedesetih - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

2021. godine je urađena sjajna stvar, kada je obeleženo 80 godina od ustanka, gde je prisustvovao veliki broj boraca iz okolnih zemalja, a sve to na inicijativu Aleksandra Vučića.

Podsetimo, Svetska federacija veterana osnovana je 1949. godine upravo u Beogradu. Druga Generalna skupština ove organizacije 1951. godine, održana je u našoj prestonici, a istu je otvorio Josip Broz Tito. Sticajem istorijskih i drugih okolnosti od tada do danas Beograd nije uspevao da ozbiljnije učestvuje u radu ove organizacije.

Zahvaljujući intenziviranju međunarodnih aktivnosti SUBNOR-a Srbije kroz saradnju sa veteranskim organizacijama na regionalnom i evropskom nivou, ali i prepoznavanju značaja ovih aktivnosti od strane predsednika Republike Srbije, nakon više od 70 godina Srbija se vraća u stroj zemalja ,,na pravoj strani istorije“. 

Autor: