AKTUELNO

Podstanari u Beogradu u ovom momentu nalaze se u ogromnom problemu jer su cene nekretnina i najma stana utrostručene usled čega se mnogi pitaju da li je isplativije podići stambeni kredit i kupiti stan.

Mišljenja stručnjaka su podeljena. Dok jedni ističu da je bolje uzeti kredit sada, nego za godinu dana kada je potencijalno skuplji, drugi savetuju da je najbolje ipak sačekati.

Savetnici za stambene kredite izračunali su kolika bi bila mesečna rata ukoliko biste se odlučili za kupovinu stana od 100.000 evra.

- Pretpostavimo da kupujete stan u vrednosti od 100.000 evra. Platili biste učešće od 20 odsto, što iznosi 20.000 evra, a od banke biste potraživali kredit od 80.000 evra. Ukoliko se uklopi tu mogućnost dobijanja kredita na maksimalni period otplate od 30 godina vaša mesečna rata kredita iznosila bi oko 450 evra - navode stručnjaci.

Foto: Pixabay.com

Poznato je i koliku platu bi trebalo da imate da biste uzeli ovakav kredit.

- U tom slučaju bi vaša plata trebalo da bude u proseku oko 900 evra - ističu stručnjaci.

Statistički gledano, podsetimo, cene nekretnina u u Srbiji u poslednjih godinu dana porasle su i do 30 odsto u pojedinim gradovima. U istom periodu je promenljiva kamata (konkretno 6M euribor) za stambene kredite skočila za 3,31 odsto, inflacija oko 15 odsto, a prosečne plate su nominalno veće za 13,8 odsto.