AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da u Hrvatskoj više od 25 godina traje proces otimanja srpskog zemljišta pod licemernom parolom “sređivanja zemljišnih knjiga” i ukazao da grad Benkovac namerava da proda "otetu srpsku zemlju".

Linta je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi pismo zvaničnom Zagrebu i da traži da se zaustavi prodaja nepravedno otete zemlje prognanim Srbima sa područja grada Benkovaca i drugim građanima koje su rodom i poreklom iz tog kraja

"Republika Hrvatska se od 1997. godine, nakon donošenja antisrpskog Zakona o vlasništvu, uknjižila kao vlasnik na preko 800.000 katastarskih čestica čiji su posednici tj. katastarski vlasnici do 1995. godine bili prognani Srbi i namerava da se uknjiži i na preostalih 700.000 katastarskih čestica čiji su posednici tj. katastarski vlasnici takođe prognani Srbi. Nakon što se država Hrvatska uknjižila kao vlasnik otete srpske zemlje opštinske i gradske vlasti su dobile nalog da je prodaju drugim licima", rekao je on.

Linta ističe da je Grad Benkovac javno objavio prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske za područje tog grada koji su Srbi uživali i koristili dugi niz godina pre rata.

Kaže da je potpuno jasno da grad Benkovac na ovaj način oteto poljoprivredno zemljište Srbima namerava da proda drugim licima i na taj način "cementira etničko čišćenje srpskog naroda".

Navedeno poljoprivredno zemljište se, pojašnjava on, u zemljišnim knjigama vodilo kao opštenarodna imovina ali su katastarski vlasnici bili Srbi.

Linta navodi da se Srbi lažno optužuju da su krivi za svoje sadašnje stanje jer nisu sredili vlasničke papire.

Međutim, kako kaže, ni u samom Zagrebu u proteklih više decenija nije sprovedeno uknjiženje vlasništva.

"Postoje mnogi slučajevi da su fizička lica otkupila stanove u Zagrebu, a poseduju samo kupoprodajne ugovore jer je u zemljišnim knjigama na mestu njihove zgrade ucrtana livada. Kakve bi reakcije bile kada bi se na stanove tih ljudi uknjižila država kao vlasnik? Apsolutno je jasno da bi izbio javni skandal", rekao je on.

#Miodrag Linta