AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji doneti kraće i transparentnije procedure.

- Taj zakon će biti najekološkiji i doprineće rastu građevinarstva u ovoj godini, jer je prošle godine zabeležen pad građevinske industrije od 10 posto - izjavio je Vesić u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da će izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji, koji će biti usvojen sa novim Prostornim planom Srbije, dati novi implus sektoru u kojem svaki uloženi dinar donosi tri dinara BDP-u, odnosno građevinarstvu koje stvara šest odsto srpskog BDP-a.

Ministar je rekao da su trećina svih zaposlenih u građevini Srbije stranci, te da se oseća nedostatak radne snage u toj oblasti, pa se puno očekuje i od aktuelnih promena zakona o zapošljavanju stanaca. Govoreći o ukidanju plaćene konverzije za zemljište Vesić je rekao da će tako biti oslobođeno oko 5.000 lokacija sa oko 15 miliona kvadratnih metara za dalje investiranje što će doneti mnogo više novca, te ponovio da su efekti za državu do sada ukupno naplaćene konverzije bili zanemarljivi.

Vesić je ocenio da su ubrzanja procedure za sektor građevine značajnije od ukidanja plaćanja konverzije, te da će izmene zakona omogućiti veću efikasnost za investitore. Kako je naveo, investicije će sa sertifikatom zelene gradnje sticati pravo na 10 posto popusta na dažbine kod jedinica lokalne samouprave. Istakao je da značaj digitalizacije kroz formiranje E-prostora i ocenio da će tu biti ceo izmenjeni i dopunjeni zakon.

Vesić kaže i da će posle donošenje ovog propisa biti ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi koji je bio više godina na listi primedbi EU. Dodao je da će izuzetak od ukidanja konverzije biti sportski objekti, stambene zadruge te imovina koja je u procesu sukcesije bivše SFRJ.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vesić je rekao da predloženi glavni državni urbanista neće biti kontrola već postojećim gradskim i opštinskim glavnim urbanistima, već će voditi računa o konceptu urbanizacije razvoja zemlje. Dodao je da izmene zakona donose i pooštrene kazne kako za projektante nelegalne gradnje koji će moći da izgube licencu, tako i za investitore u nelegalnoj gradnji. Naveo je i da rešeno "ćutanje administracije", jer će u slučaju ne odgovaranja nadležnog organa u roku, predmet moći da preuzme viši organ.

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da će izmenjeni Zakon omogućiti da građevinska industrija doprinese u ovoj godini pomacima u privrednom rastu Srbije. On je istakao da građevinska industrija, u kojoj je 60.000 kompanija sa više od 200.000 zaposlenih, utiče na rast još 22 industrijske grane. Kako je istakao, pri predlaganju izmena i dopuna zakona Ministarstvo je saslušalo predloge privrede i najveći deo njih uvrstio u predloženi tekst.

Čadež je posebno kao prednosti koje donose izmene zakona naveo formiranje registra braunfild objekata koji će omogućiti njihovu efikasniju aktivaciju, lakše pribavljanje dokumentacije, mogućnost da se investitori opredele da sami pribavljaju uslove i uvođenje digitalnog građevinskog dnevnika.