AKTUELNO

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da su šarlahom pored dece, ugroženi i odrasli, ali se javlja ređe i manifestuje se kao upala grla. Situacija može biti komplikovana kod pacijenata koji imaju neku hroničnu bolest, dok je zdrave osobe dobro podnose.

- Povampirio se šarlah. Nekako je to arhaična bolest iz našeg detinjstva, ali ne...Ta bakterija streptokok je uvek prisutna, to je jedna od onih bakterija koje se nalaze stalno oko nas i izazivač je šarlaha - naveo je Milićevi za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, šarlah se obično javlja nakon upale grla, ali to nije pravilo.

- Možemo se zaraziti i više puta. Prisutan je, a u prošlom veku je bio jedan od vodećih uzroka smrti kod dece uzrasta između pet i 15 godina - ukazao je Milićević i dodao da je šarlah jedna jaka upala grla praćena i promenama na koži - dete bude crveno i pojavi mu se beli kolut oko usta.

- Deca budu malaksala, slabašna, teško dišu nekad, jako ih boli grlo i često se oljušte kada infekcija prođe. Kako kaže streptokok je dosta osetljiv na penicilin i nadamo se da se neće pojaviti neki rezistentan oblik - rekao je Milićević.

Prema negovim rečima, može se desiti da dete nema simptome, ali jesu kliconoše.

- Dete koje ima šarlah može normalno da se kupa. Osip je grub i po tome može da se lako prepozna - ukazao je Miletić.

Napomenio je da ukoliko se šarlah ne leči može doći do brojnih komplikacija od reumatske groznice, upale uha i pluća do sepse.

Autor: