AKTUELNO

Na istoku i jugoistoku Srbije biće veći deo dana biti pretežno oblačno, a u ostalim delovima promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i sa lokalnom pojavom kratkotrajne kiše ili pljuskova, koji u Vojvodini ponegde mogu biti praćeni i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ujutro će duvati slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak jugoistočni vetar, koji će tokom dana biti u skretanju na jugozapadni i u pojačanju, naročito na planinama i u Vojvodini. Najniža temperatura će se kretati od dva do osam stepeni, a najviša od 13 do 19 stepeni, samo će u Timočkoj Кrajini biti hladnije, oko 10 °stepeni.

U Beogradu će biti promenljivo i toplo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Кiša se očekuje ujutro, a kratkotrajno je moguća i posle podne u pojedinim delovima grada. Duvaće slab i umeren vetar, ujutro jugoistočni, tokom dana u skretanju na jugozapadni. Najniža temperatura će biti od pet do osam stepeni, a najviša oko 17 stepeni.

U Srbiji se za dane vikenda očekuje jako zahlađenje i nagla promena vremena uz čestu pojavu kiše i snega koje će se sa severa premeštati ka ostalim delovima zemlje. U subotu će padavine biti u vidu kiše, a veća količina, od 10 do 30 milimetara za 24 časa, očekuje se u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Beogradu, Podunavskom, Braničevskom i Borskom okrugu. Relativno toplo i uglavnom suvo vreme zadržaće se samo još na jugu i jugoistoku zemlje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Кiša će u subotu uveče preći u sneg, prvo u zapadnoj Srbiji, Beogradu, Sremu i na jugu Banata, a tokom noći od subote na nedelju i u ostalim krajevima Vojvodine. Sneg će biti vlažan, ali se očekuje početak stvaranja snežnog pokrivača. U nedelju će padavine prvo kratkotrajno oslabiti, ali će se u drugom delu dana i u noći ka ponedeljku ponovo intenzivirati, naročito u delu od jugozapadne preko centralne Srbije do južnog Banata, gde će pasti od 10 do 25 cm vlažnog snega, lokalno i više. Na istoku i jugoistoku zemlje uglavnom će padati kiša.

U ponedeljak će biti umereno oblačno i suvo. Nove padavine se očekuju u utorak i sredu - u utorak će uglavnom biti u vidu kiše, a u sredu južno od Save i Dunava kiša će preći u sneg. U košavskom području će duvati umeren i jak istočni i jugoistočni vetar. U četvrtak i petak će biti suvo uz delimično razvedravanje.

Foto: Unsplash.com

Biometeorološka prognoza za petak, 24. februar 2023.

Blago smanjenje tegoba mogu osetiti hronični bolesnici, ali se oprez ipak savetuje osobama sa srčanim problemima i astmatičarima. Moguće meteoropatske reakcije su problemi sa snom i glavobolјa.

Autor: