AKTUELNO

Saveti za uređenje kuhinje će vam uvek značiti da stvorite finu, kvalitetnu prostoriju u kojoj možete da uživate spremajući, međutim, saveti znalaca i majstora u renoviranju i procesu izmene su vam najvažniji da biste dostigli funkcionalnost, praktičnost i dobar izgled. Ovih 5 saveta za renoviranje kuhinje dolaze iz iskustva, prakse i proverenih situacija.

#1 Pregradom zidova do funkcionalnijeg prostora

Renoviranje kuhinje uvek počinje od preciznog planiranja. To podrazumeva iscrtavanja prostorije kakva jeste i kakva bi trebalo na kraju da bude. Ukoliko imate open space koncept u svom domu trenutno, pa su vam kuhinja i dnevni boravak spojeni, najbolja opcija jeste postavljanje pregradnih zidova. Tako ćete sasvim izdvojiti prostor u kojem radite, kuvate, a ujedno se mirisi neće širiti svuda po domu. Kada govorimo o predvajanju kuhinje i trpezarijskog dela, onda to možete već uraditi pregradnim zidom sa otvorenim delom, bez vrata ili ugradnjom statičnog ili pokretnog šanka.

#2 Metalne cevi za jaku nosivost

Pregradni zidovi generalno nisu podesni za kačenje visećih elemenata, budući da nemaju veliku nosivost. Međutim, glavni problem se krije u samom postavljanju. Ukoliko se prilikom postavljanja ne ugrade i metalne cevi, onda će to ostati isključivo noseći zid, sa pregradnom funkcijom. Metalne cevi, međutim, pružaju potrebnu funkciju, pa zid može da se koristi kao i svi drugi.

Metalne cevi su jako važne ukoliko planirate da promenite raspored u kuhinju, pa da viseće elemente postavljate na suprotnu stranu u odnosu na to gde su bili. Sam zid će izdržati kompletan teret bez problema, pa se uz metalne cevi može na pregradnom zidu planirati čak i bojler. A kakav je najbolje birati za kuhinju?

#3 Koji bojleri za kuhinju su najbolji?

Zaboravite na one stare kuhinjske bojlere koji su mali, a često su se prikrivali miljeom. Jednostavno, funkcionalnost im nije jača strana. Danas se bojleri za kuhinju rešavaju na dva načina, uglavnom. Prvo jeste da se bojleri ne ugrađuju u kuhinju, već da se cevi povezuju sa onim iz kupatila ili na sistem grejanja, ukoliko postoji ta opcija. Ukoliko ne postoji, najbolji bojleri za kuhinju jesu protočnog tipa.

Naravno, postoje i dalje standardni, bojleri za kuhinju sa manjim kapacitetom, međutim protočni su odlični u smislu funkcionalnosti i praktičnosti. Ne zauzimaju mnogo mesta na zidu, a toplu vodu imate u svakom momentu, što je za kuhinje od velike važnosti. Bojleri za kuhinju se mogu ugraditi iznad sudopere, uklopiti u neki viseći element, mogu se postaviti i u delu ostave, ukoliko postoji uz kuhinju, ali se oni manji mogu postaviti i ispod sudopere, tako da vam nikada ne smetaju, a budu u potrebnoj blizini.

#4 Glet masa za ravne i lepe zidove

Kuhinje se mogu urediti na mnogo načina, pa čak i uz tapete, neke gipsane radove. Međutim, najbolja opcija jeste kada su zidovi ujednačeni, ravni i svetli. U tome će vam najbolji prijatelji biti glet masa i beli polikolor. Glet masa čini da zidovi budu još belji, svežiji i potpuno ravni.

Ono što je dobro uraditi nakon renoviranja jeste da se ostavi glet masa uvek negde po strani. Kuhinja je ipak takvo mesto gde se mnogo radi, pa se često dogodi da se nečim zid udari, isfleka, napravi neka rupica, a onda sve to glet masa i malo polikolora uređuju, bez da vam je potrebno ikakvo molersko znanje.

#5 Lako održivi i otporni podovi

I kada smo već u sferi održavanja i praktičnog funkcionisanja, bitno je da spomenemo podove. Uvek birajte podove koji vam omogućavaju lako održavanje, a to znači brzo i jednostavno brisanje, kao što su pločice, linoleum, pa čak i laminat. Ovo su podovi koji se i lako održavaju, ali su i veoma otporni, posebno pločice i linoleumi, što je veoma potrebno za kuhinje i prostorije u kojima se sprema, pa ima mnogo mogućnosti za nastajanje oštećenja, a ujedno i isparavanja koja utiču na same materijale. Zato pametno biranje materijala može da učini da imate kuhinju koja će dugo biti u nepromenjenom i dobrom stanju.

Autor: