AKTUELNO

Stručnjaci iz kompanije XDI napravili su procenu rizika od klimatskih promena za više od 2.600 regiona i zemalja širom sveta, među kojima je i BiH.

Koristili su klimatske modele i podatke o vremenu kako bi procenili ekonomsku štetu koju bi mogao da uzrokuje porast temperature do 2050. godine, piše CNN.

Istraživanje se bazira na porastu temperatura od tri stepena Celzijusa do kraja veka, prema scenariju Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promenama.

Podaci su pokazali da nekim globalnim privredama prete katastrofalne opasnosti, poput porasta nivoa mora, rečnih poplava i šumskih požara, što bi moglo da snizi cene nekretnina na tom području.

Najkritičnije je u kineskoj pokrajini Jiangsu, a slede je susedne Shandong i Hebei. Florida je na 10. mestu, Kalifornija na 19, a Njujork na 46. Devet regiona iz Indije, takođe, je među prvih 50 najugroženijih područja na svetu.

Što se tiče Balkan, BiH je među više od 2.600 regiona i zemalja zauzela 316. mesto, Hrvatska 329, Crna Gora 1316. Kada je Srbija u pitanju, izdvojeno je nekoliko regiona, među kojima je grad Beograd, koji je zauzeo 1179. mesto.

U Evropi najosetljiviji na klimatske promene je nemački region Donja Saksonija (56. mesto). Italijanski region Veneto, u kojem je i Venecija, rangiraa je kao četvrto najugroženije područje u Evropi, prenosi Index.hr.

Autor: