AKTUELNO

Dragan Šibalić na svom hodočašću na svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji upoznao je brojne duhovne bisere na planini Radočelu, koji su gotovo nepoznati u široj srpskoj javnosti.

"Mogao bih početi priču o planini Radočelu na nekoliko načina opisujući ovo ili ono, krećući se ovim ili onim putem prema njenom vrhu, ali neću. Počeću priču o minijaturnim crkvama kojih u ovom delu Srbije, u dolini Ibra, ima dvadesetak. U narodu su poznate kao crkve preletačice. Ove neobične i retke svetinje Srbi su gradili krišom, a kada bi ih Turci otkrili, rušili su ih kamen po kamen, uglavnom noću i prenosili na novu, skrivenu lokaciju.

Lutajući po veličanstvenim krajevima ove šumovite planine uspeo sam da pronađem jednu neobičnu ukopanu crkvu u selu Paklenje. Žao mi je samo što je ova crkvica bila zaključana. Imao sam u planu još nekoliko takvih jedinstvenih crkava da obiđem, ali zaustavilo me je blato tako da sam izgubio mnogo vremena i vratio se nazad. Obišao sam i manastir Gradac. Želeo bih da ova moja priča bude podsticaj onom ko vidi slike i pročita tekst da obiđe ove krajeve, jer pored Žiče, Studenice i Magliča, postoje evo i drugi spomenici kulture vredni pažnje o kojima se na žalost malo zna.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDE!

Autor: