AKTUELNO

Ne postoji nijedan objektivan razlog da dođe do poskupljenja svinjetine i piletine u Srbiji, posle ukidanja ograničenja za njihove cene.

- Potražnja je stabilna, a nisu povećeni ni troškovi proizvodnje. Cena kukuruza, koji je osnovna komponenta hrane za životinje, pala je, a država je obezbedila jeftinu struju i druge energente - kaže pomoćnik ministra trgovine Žarko Malinović, ističući da svakodnevno analiziraju kretanja cena i na osnovu toga donose odluke.

- U poslednja tri meseca potražnja je stabilna, i globalno tržište i naše se stabilizuju - ukazuje Malinović. - Od trgovaca smo dobili pozitivnu reakciju o ukidanju dela uredbe. Određene vrste mesa u marketima se i dalje prodaju ispod cena koje su bile propisane uredbom.

Povodom najava pojedinih klaničara da će nakon "odmrzavanja", već od sledećeg meseca, svinjski but koštati i do 900 dinara, krmenadle 800, a celo pile 360 dinara za kilogram, Malinović ističe da oni u svakom trenutku mogu da reaguju i onemoguće takvu zloupotrebu.

- Takvi pokušaji da se zloupotrebi slobodno formiranje cena nisu dobri - naglašava naš sagovornik. - Imamo mehanizme da to lako sprečimo. Važno je da u trenutku ovakve krize svi u lancu snabdevanja pokažu svoj deo odgovornosti.

Na pitanje da li bi svinjetina i piletina mogle da poskupe, jer ukidanjem dela uredbe za određene vrste mesa više nije ograničena trgovačka marža na 10 odsto, Malinović ističe da su trgovci pokazali visok nivo odgovornosti.

- To su proizvodi na kojima imaju najniže marže - navodi pomoćnik ministra. - Takođe, treba imati u vidu da u trgovini imamo rast konkurencije i unapređeno tržište i zato moraju da se bore kroz cenovnu politiku za potrošače.

I u Privrednoj komori Srbije ističu da nema realnih razloga da poskupe svinjetina i piletina, jer su uslovi proizvodnje ostali isti. Sekretar Udruženja za stočarstvo PKS, Nenad Budimović, kaže da je inicijativa za ukidanje ograničenja cena pokrenuta pre nekoliko meseci ka ministarstvima i Vladi, a došla je od primarnih proizvođača farmera i klanično-prerađivačke industrije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

CILJ ZAŠTITA GRAĐANA I PRIVREDE

Pomoćnik ministra trgovine Žarko Malinović kaže da je osnovna vrsta hleba "sava" poskupela na 57 dinara, jer su pekarima porasli inputi, pre svega, cena radne snage. - To je minimalno povećanje od 3,5 dinara - ocenjuje Malinović. - Tu uredbu smo doneli dugoročno, važi do kraja juna, tako da će celo tržište do nove žetve imati predvidivu situaciju.

Na režimu ograničenih cena su još brašno, ulje i šećer.

- Uskoro počinje i uskršnji post koji će uticati na smanjenje potrošnje mesa - ukazuje Budimović. - Niko u tržišnom lancu, farmeri, klaničari, trgovci ne dobijaju ako se cena poveća i roba stoji na rafovima.

On kaže da treba pratiti i analizirati situaciju. Podsetimo, Vlada Srbije je prošlog četvrtka izmenila Uredbu kojom su definisane maksimalne cene osnovnih životnih namirnica, tako što su iz nje izbačene odredbe koje se odnose na određene vrste svinjetine i piletine. Za vreme važenja ovog akta, bilo je propisano da kilogram svinjskog buta ne sme da košta više od 750,20 dinara, dok je plećka bez kostiju mogla da se prodaje maksimalno za 738,10. Najviša dozvoljena cena svinjskog vrata bila je 688,70, krmenadle sa kostima 659,45, a celog pileta 319 dinara po kilogramu.

Autor: