AKTUELNO

Teorije zavrere o padu kula blizanakinja u terorističkom napadu u Njujorku 2001. godine podgrejala je i tvrdnja bivšeg pilota CIA da zgrade nisu srušili avioni.

Sada se postavlja pitanje koliko su jaki argumenti pilota Džona Lira da Boing 767 ne može da dostigne brzinu od 810 kilometara na sat na visini od 300 metara iznad nivoa mora i da li bi oni mogli da opovrgnu zvanični izveštaj Komisije za 11. septembar.

Pilot, kapatan Mlađa Spasić, koji ima oko 30.000 sati letenja kaže da je samo teoretski moguće da avion na toj visini dostigne tu brzinu, ali ne i u praksi.

Foto: Printscreen

- Avioni zbog velike gustine vazduha ne mogu da postignu tako velike brzine na maloj visini. Džon Lir je čovek sa ogromnim iskustvom. Slažem se sa njim da dva aviona tog tipa ne bi mogla da sruiše takve dve kule bliznakinje. Po mom mišljenju taj avione nema kapacitet za tako nešto- naveo je Spasić za Pink.

Prema njegovim rečima, na smimku se vidi da avion koji udara u zgradu, prolazi kroz zgradu, i njene čelične stubove.

- Avion bi morao u momentu da eksplodira i da se raspadne, da mnogo delova aviona padne na zemlju - ocenio je Spasić.

Prof.dr Darko Trifunović, koji se 11. septembra 2001. godine zatekao u Njujorku, kao prvi sekretar misije BiH takođe smatra da avioni nisu leteli tako velikom brzinom.

Foto: Printscreen

- To su avioni koji su leteli nisko, verovatno u poletanju, nisu mogli da razviju tu brzinu,  nije bilo vazdušnog traga - naveo je Trifunović.

On je podsetio da su se zgrade praktično istopile, kada su presečeni gasni vodovi, koji su postali na neki način breneri.

#Bliznakinje

#Napad

#Njujork

#bombardovanje

'