AKTUELNO

Razorni zemljotres u kojem su u Turskoj i Siriji stradale hiljade ljudi i potres u Rumuniji, koji se osetio i u našoj zemlji, izazvali su paniku i među građanima Srbije. Sagovornici Pinka ističu da je najavžnije ostati pribran.

Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice je podsetio da je MUP izdao zvanično uputstvo kako postupati u slučaju elementarne nepogode kao što je zemljotres.

Foto: TV Pink Printscreen

- Savet građanima je da ne dozvole da ih u bilo kojoj situaciji panika savlada i poremeti. Strah u takvim situacijama može dodatno pogoršati situaciji - naveo je Spasojević i dodao:

Vrlo je bitno da se dok traje potres ne napušta objekat, da se sve zaustavi i smiri jer ne znamo kakva će oštećenja potres izazvati na tim evakuacionim putevima. Ako se već nalazimo u stambenom prostoru najbolje je zauzeti neki pognuti položaj da bi se zaštitila što veća površina tela i glava - ili uz dovratak nasećih zidova, ili u ugao nosećih zidova. Treba izbegavati stajanje uz spoljne zidove, terase, prozore, voditi računa da nema lustera iznad. Nakon potresa napustiti objekat, nikako liftom, iako stepenice deluju najranjivije

Foto: TV Pink Printscreen

Zgrade se u Turskoj srušile zbog grešaka u izgradnji?

Slobodan Naumović, diplomirani građevinski tehničar za Saobraćajnog instituta CIP, smatra da je u Turskoj došlo do grešaka prilikom izvođenja radova, što je dovelo do urušavanja zgrada.

- Nemamo uvid u projekte...Kako smo čuli iz medija, reč je o velekepnim, skupim objektima i svi su očekivali da budu i sigurni. Očigledno da je došlo do nekih propusta koji će biti utvrđeni istragom. Moja je pretpostavka da je došlo do grešaka prilikom izvođenja radova - istakao je Naumović.

Kako je naveo, verovatno je smanjena količina betona ili armature u pojedinim konstruktivnim elementima, ne bi se izvršila ušteda prilikom gradnje.

Foto: TV Pink Printscreen

Naumović je istakao da je ključna stvar prilikom projektovanja ispitivanje tla na kojem će se graditi objekat, te da od vrste zemljišta zavisi i način gradnje.

- Postoje različite vrste konstrukcija koje mogu da se prilagode različitom terenu koje daju u krajnjoj liniji odgovor na dejstvo zemljotresa - dodao je Naumović.

Autor: