AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas sa njegovom svetosti patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem u hramu Svetog Save gde su razgovarali o temama koje čine život u našoj prestonici, Gradonačelnik je patrijarhu predstavio kako aktuelne, tako i buduće planove za napredak i razvoj našeg glavnog grada.

Šapić je istakao da je bilo reči i o tome kako Grad Beograd može da pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje koje se nalaze na teritoriji grada.

"Moja obaveza kao gradonačelnika je da imam intenzivnu i dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao najdugovečnijom institucijom u srpskom narodu i sa patrijarhom. Dokle god budem bio na ovom mestu oni mogu da računaju na svoj grad i na raširene ruke u svakom vidu saradnje", istakao je gradonačelnik.

Foto: Foto/BeoInfo

On je podsetio da je nedavno na sednici Skupštine grada manifestacija "Beogradski dani porodice" proglašena manifestacijom od posebnog značaja za Grad Beograd, a maj - mesecom porodice jer je 15. maja Međunarodni dan porodice.

"Ove godine ćemo 13. i 14. maja organizovati jedan veliki skup koji treba da pokaže zajedništvo ne samo u porodici već zajedništvo našeg naroda, svih građana Beograda. Da pokažemo da postoje neke tradicionalne vrednosti, da ne smemo da odustanemo od njih i od naše prošlosti ukoliko želimo da na pravi način vaspitavamo buduće generacije. Očekujem da će Njegova svetost da uzeti učešće u ovoj našoj manifestaciji koja će biti promocija radosti, zajedništva i tradicionalnih vrednosti. Pozvaćemo ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i da pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija" rekao je Šapić koji je javno uputio poziv partijarhu Porfiriju da uzme učešće kako bi zajedno pokazali jedinstvo i slogu jer porodica je simbol zajedništva.

Patrijarh je istakao da je sa gradonačelnikom razgovarao o nekoliko važnih tema vezanih za Srpsku pravoslavnu crkvu, građane Beograda, ali i naš narod u celini.

"Gradonačelnik je svojevrsni domaćin grada, a to važi za vreme u kojem delimo radost, ali i za vreme kada se govori o nekim problemima. Razgovarali smo o mnogim temama i mislim da smo postigli dogovor vezan za uređenje Svetosavskog platoa. Jedna od tema bila je i sanacija crkve Svete Petke na Kalemegdanu, kao i Crkve Ružice. Takođe, bilo je reči o još nekoliko projekata koji su važni za SPC u Beogradu. Polazeći od činjenice da je porodica jedna od najvažnijih vrednosti svake zajednice, veoma smo se obradovali planiranom manifestacijom posvećenoj porodici u maju mesecu. Podrazumeva se da ćemo uzeti učešće u toj manifestaciji jer je porodica nukleus svake zajednice. Grad Beograd je jedna velika porodica koju ne čine samo pravoslavni Srbi, već joj pripadaju svi drugi ljudi bez obzira na veru. Kada su u pitanju Beogradski dani porodice, veoma smo zahvalni na inicijativi gradonačelnika i Skupštine Grada na obeležavanju tog dana", rekao je patrijarh Porfirije.

#Aleksandar Šapić

#patrijarh srpski Porfirije