AKTUELNO

Mogućnost za dalji razvoj saradnje između Srbije i SAD jeste i dalje povećanje izvoza iz Srbije u SAD, ali takođe i dolazak novih investicija, rekao je za PINK predsednik Američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević.

Lazarević je rekao da je juče održana redovna skupština Američke privredne komore i da je na njoj izabrano nekoliko članova upravnih odbora.

- Ono čime možemo da se pohvalimo jeste činjenica da smo 2022. završili sa najvećim brojem članova nego ikada do sada, što je svakako dokaz da ono što radimo ima itekako smisla i značaja za naše kompanije, posebno kada je u pitanju kreiranje sigurnog i stabilnog poslovnog okruženja u Srbiji - rekao je Lazarević.

Kako kaže, ukupna robna razmena u prethodne dve godine značajno raste. Dodaje da je izvoz iz Srbije, kada su u pitanju usluge, najveći u SAD.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ono što predstavlja mogućnost za dalji rast te saradnje jeste i dalje povećanje izvoza iz Srbije u SAD, ali takođe i dolazak novih investicija. Konstantno postoji interesovanje američkih kompanija za dolazak u Srbiju - rekao je Lazarević.

On ističe da su to najviše kompanije koje se bave visokim tehnologijama i koje se bave energetikom.

- Takođe, i oni koji su već prisutni žele sve više da prošire svoje interesovanje, jer američke kompanije sve više imaju poverenja u Srbiju - rekao je Lazović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, poverenje se teško stiče, ali se još teže održava.

- Oni pre svega gledaju političku stabilnost zemlje i kvalitet radne snage. Ono što je naš kvalitet jesu dobri radni ljudi, kvalifikovana i kvalitetna radna snaga - rekao je Lazarević.

Ističe da je Američka privredna komora takođe privrežena i inicijativi Otvoreni Balkan.

Kaže da preko 30 hiljada naših ljudi radi u američkim kompanijama, dodaje da su primetili da često kompanije dođu i otpočnu rad sa manjom investicijom, a kada se upoznaju sa našim ljudima i njihovim kvalitetima, oni svoje investicije povećaju.

Autor: