AKTUELNO

Serija stravičnih zemljotresa pogodila je Tursku i Siriju, a tlo se ne smiruje ni danas.

Prema poslednjim informacijama do sada je stradalo više 5.000 ljudi, a povređeno je više od 15.000. Tlo nije mirovalo ni u našoj zemlji te su u danima iza nas zabeležena dva slabija zemljotresa, kod Bora i Bajine Bašte.

Pripadnik Gorske službe spasavanja Srbije Dušan Mišić objasnio je kako se ponašati u slučaju zemljotresa.

- Ako se zadesimo u prostoriji pogođenoj zemljotresom, skloniti se ispod štoka vrata nosećih zidova, prekriti se ćebetom zbog daljih povređivanja, sačekati da se smiri prva faza i napustiti prostoriju. Nikako liftom, uvek stepenicama. Ako ste napolju izbegavajte zgrade zbog pucanja prozora i otpadanja fasade. Nikako ne dozivati u pomoć jer se možete nagutati prašine, pokušajte kuckanjem u cevi - posavetovao je Dušan Mišić.

Foto: Tanjug AP/Ghaith Alsayed

Kad je reč o aktuelnoj skijaškoj sezoni, Mišić ističe da se spasioci svakodnevno susreću s povredama turista.

- Punim kapacitetom rade skijališta, imamo 14 naših spasioca na Kopaoniku koji se stalno susreću s povredama, izazvanih nepripremljenošću skijaša, ali zbog toga što neki uživaju da skijaju van staza. Ako vam se desi povreda na skijanju, jako je bitno da iznad sebe ukrstite štapove i skije kako ne bi došlo do dodatnog povređivanja. Tek onda pozvati spasilačku službu. Naš broj na Kopaoniku je 063/466-466 i svakog trenutkja će se odazvati najbliži spasilac. U slučaju težih povreda dostupan je helikopter MUP Srbije.