AKTUELNO

Crveni krst Srbije danas proslavlja 147 godina postojanja. Na svečanosti ovog jubileja, biće i specijalni gost, a to je učitelj velikog srca jedne škole u Tovrljanu Marko Čikarić .

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof dr Dragan Radovanović istakao je da Crveni krst za sve ove godine neprekidno radi i funkcioniše u svom narodu. To ga, kaže Radovanović, čini jednom od najstarijih institucija u Srbiji.

- Jedan je od prvih 15. organizacija Crvenog krsta u svetu. Onda vidite koliko je Crveni krst dugovečan, i koliko dugo živi - naveo je Radovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Na svetu postoje 192-e organizacije, dodao je.

- Neke organizacije i društva su formirana, pa su nestajala kao i jihove države, ali Crveni krst i dalje traje sve ovo vreme - naveo je Radovanović.

Sve ove organizacije su osnovane kako bi se pomogle žrtve rata. U mirovnim vremenima, Crveni krst je imao različite zadatke. Na primer, u 20. veku imali smo prirodne katastrofe, poplave, pa onda migrantska kriza, pandemija korone, i svašta nešto, objašnjava Radovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Čikarić kaže da je njegov zadatak da dovozi i odvozi decu sa nastave, pored toga što je učitelj u Tovrljanu, u školi ''Svetislav Mirković''.

- Škola je otvorena posle 25 godina za tri učenika, kako bi se mladi ljudi zadržali u Tovrljanu. Ovo je osma godina kako radi. 2019. je imala sedmoro učenika, a sada ih je troje. Đaci sada, su iz susednog sela, i ja njih, ujutru kada krenem na posao pokupim, odvezem ih u školu, i uvek posle nastave ih pustim da odgledaju neki crtani flm, neku emisiju dečiju, i onda ih vratim kući - rekao je.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, ovo je velika olakšica za roditelje, koji mogu da se posvete poslovima na selu.

- Deca i ja smo u doličnim odnosima, tačno znam sve njihove tajne, kako provode vreme kada su slobodni - rekao je Čikarić.

Autor: