AKTUELNO

U Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, sneg veje preko planine Jelice i u Kosjeriću, putari rade neprekidno da očiste put Golijska Reka-Odvraćenica.

Sneg u višim predelima pada i u užičkom kraju, a problema je bilo preko Tare i Debelog brda, preneo je Javni servis Srbije.

Na Rudnu i Studenici sneg pada već drugi dan, put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega.

Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada.

Kako javlja Glas zapadne Srbije, sneg od sinoć pada u višim predelima zapadne Srbije, pre svega u Zlatiborskom kraju, ali i na teritoriji opštine Ivanjica.

Doneta je zabrana za teretne kamione, preko Debelog brda, koji povezuje Bajinu Baštu i Valjevo.

Sneg pada i u dragačevskom kraju, ali za sada nije napravio probleme.

"Na teritoriji naše opštine svi putni pravci su prohodni, sneg pada, kako su meteorolozi i najavili, a naše ekipe dežuraju 24 sata. Olujni vetar napravio je male probleme u samoj varošici Lučani, ali ljudi iz JKP "Komunalac" su već na terenu i rade na uklanjanju granja", rekao je Milija Milenković, zamenik predsednika opštine Lučani.

Na Goliji je noćas napadalo 30 centimetara novog snega, a putari neprekidno rade na čišćenju puta Golijska Reka-Odvraćenica koji je od noćas ponovo neprohodan.

Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega.

Sve ekipe zimske službe "Kruševac puta" su na terenu, pa za sada nema problema u saobraćaju iako je vidljivost zbog niske oblačnosti smanjena na 200 metara, a na kolovozu ima oko pet centimetara ugaženog snega.

Na vrhu planine snežni pokrivač dostigao je metar visine, duva sevrtozapadni vetar pet do osam metara u sekundi.

U pogonu je 15 žičara, a zbog jakog vetra ne rade Treska, Jaram i Gobrlja.

Na visoravni Rudno i u Studenici napadalo je i do 60 centimetara snega, ali su putevi Rudno-Studenica i Rudno-Bzovik, zahaljujući intervenciji "putara" prohodni za saobraćaj.

Istovremeno, Ibar u Kraljevu je u blagom opadanju i pored kiše koja u tom gradu pada od sinoć.

Sneg na Divčibarama pada od sinoć, jak vetar raspršuje sneg sa drveća, što dodatno otežava kretanje, mehanizacija za čišćenje je na terenu, pa su putevi kroz naselje prohodni.

Jako olujno neverme tokom popodnevnih sati zahvatilo je Topolu, a u pojedinim selima došlo je i do sugradice što nije uobičajeno za ovo doba godine.

"Mislili smo da pada sneg jer je sve obelelo, međutim u pitanju je bila sugradica na koju smo navikli tokom letnjih i prolećnih meseci. Sve je trajalo oko nekih dvadesetak minuta i duvao je izuzetno jak vetar”, rekli su za Rinu meštani Topole i dodali da je nevreme kasnije prešlo u jaku snežnu vejavicu.

Oluja praćena sitnim snegom zabeležena je na putu od Topole ka Rudniku, gde je na pojedinim deonicama kolovoza došlo i do formiranja snežnog pokrivača u visini od nekoliko centimetara.

Zbog jakog vetra saobraćaj se odvija otežano, a vozačima se savetuje oprez.

Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

#Nevreme

#RHMZ

#Saobraćaj

#Sneg