AKTUELNO

Različite situacije izazovaju stres, pa se on tako razlikuje kod dece i odraslih, ali i kod dece u različitom uzrastu takođe su drugačiji uzročnici, rekla je za PINK školski psiholog Branka Tišma.

Timša je rekla da odrasli imaju neka iskustva i saznanja kako da se nose sa stresom, a da kod dece to tek treba da se razvija.

- Zato je jako važno obratiti pažnju, kada prepoznamo da je dete u stresnoj situaciji i da reaguje na način koji ukazuje da bi moglo da bude pod stresom - rekla je Timša.

Kako kaže, kod svih uzrasta nastaju promene u ponašanju. Dodaje da je to kod dece izraženije, da postanu nervoznija, razdražljivija, lakše pokazuju anksioznost, menja se ritam spavanja, nesanica, meanja se i vreme odlaska na spavanje i odbijanje različitih aktivnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Takođe, menja se i ritam ishrane i druženja. I to traje različito - rekla je ona.

Ističe da stres može izazvati i promena temperature, buka, zvuci, čak i neprekidno gledanje u ekran, pa i zaljubljivanje.

- Postoje stresne situacije koje nisu tako loše i mogu da pokrenu neke naše unutrašnje mehanizme, da se srećemo sa stresom. Trema može biti nekada i pozitivna - rekla je Timša.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona ističe da stres može biti i presing na roditelje, da dete mora da bude najbolje na svim poljima. Dodaje da je i taj roditelj pod stresom.

- Školska deca kažu da im je stres obično učenje, gradivo koje treba da savladaju, strah od odgovaranja. Često dolazi do odlaganja svojih obaveza, odnosno učenja. Poenta je u lošoj organizaciji - rekla je Timša.

Autor: