AKTUELNO

Autofagija je jedan od najpopularnijih pojmova u sferi nutricionizma u poslednjih nekoliko godina, a naučni princip na kome se zasniva bio je vredan Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu 2016. godine.

Nutricionista Milka Raičević kaže da je autofagija sve češće prisutna kao pojam zdravog mršavljenja. Ona je, kako kaže, normalna pojava, jer se na taj način naš organizam znatno obnavlja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naš organizam sam sebe obnavlja. I sam sebi daje šansu za ozdravljenje. kada postite, to radite svesno, da li ste izabrali sredu, petak... Autofagija se zaista dešava u našem organizmu. Ima opravdanja, ali i zablude da je to dobro za sve nas. Nije dobro za malu decu, trudnice, kod dijabetičara, i naravno ako postoji rizik od toga da se ona primeni - priča Raičević.

Raičević se dotakla i najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića koji je hvalio autofagiju, podsećajući da je Đoković parametar da ona radi, i da se to kod njega pokazalo kao dobro.

- O njegovoj ishrani brine čitav tim lekara, i ako oni kažu da je to dobro, onda jeste, imamo i Nobelovu nagradu za autofagiju, koja je dokazana da posroji u organizmu - priča ona.

- Nije reč o gubitku kilograma, vi izbacujete toksine, čistite toksine... Tu je i mentani sklad bitan. Poboljšava se i libido... Bitno je da gladujemo, isto kao kada ste bolesni, mi treba da pijemo tečnost, a ne da se prejedamo. Tu se vraćamo na početak, da ujutru uzimamo vodu, jednostavno, pustimo organizam da nas izleči sam - priča ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakla, bitno je da gladujemo 16 sati, i da jedemo osam sati.

- Opet smo na onome, voda i čajevi. To sme - navela je Raičević.

Autor: