AKTUELNO

Nedavno otkrivena zelena kometa prva dva dana februara će biti najbliža Zemlji i proleteće noćnim nebom prvi put posle 50.000 godina. Poslednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba.

Nazvana „C/2022 E3 (ZTF)", ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega prevaljuje tako dug put i zbog čega joj je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje.

Iako će bez sumnje mnogi posmatrači neba pokušati da vide kometu, da li će neko zaista moći da je vidi zavisiće od niza faktora, uključujući lokaciju i svetlosno zagađenje iz prirodnih i veštačkih izvora.

Malena kometa, sastavljena od stenja i leda, prečnika oko jednog kilometra, otkrivena je u martu 2022. u Opservatriji Palomar u Kaliforniji. Otkrivena je dok je prolazila orbitom Jupitera, a svoju tačku najbližu Suncu dostigla je 12. januara.
Kada se kometa približi Suncu, led u njenom jezgru topi se i prelazi u dug veo prašine koji reflektuje Sunčevu svetlost. Taj blistavi veo verovatno će moći da se posmatra sa Zemlje.

Kometa će najviše zablistati „kada bude najbliže Zemlji”, kaže Tomas Prins, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije koji radi za program ZTF, objavio je ranije portal Sajens.

Ledeni nebeski objekat će najbliži proći pored Zemlje između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 do 44 miliona kilometara). Čak i tokom svog najbližeg približavanja, kometa će i dalje biti na razdaljini 100 puta većoj od udaljenosti Meseca od Zemlje, izračunali su u EarthSky.

Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda i golim okom delom noći, ako ne bude previše mesečine i zagađenja svetlošću.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je vide kao bledo zelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate Severnjače.

Ledeni posetilac poslednji put je bio tako blizu Suncu pre nekih 50.000 godina, prema proračunima astronoma.

Njegov skorašnji dolazak biće naučnicima prilika da bolje razumeju sastav kometa, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu „Džejms Veb“.

Autor: