AKTUELNO

Žene nakon 45-te su pod još većim rizikom kažu stručnjaci Srčani udari su jedan od vodećih razloga smrti u Srbiji, iako većina ljudi kao glavni simtpom smatra da je bol u grudima, najnovije studije dokazuju da postoje i brojni simptomi koji se pojavljuju pre bola.

Prema podacima Britanske fondacije za srce, kod žena je 50 odsto veća verovatnoća da će dobiti pogrešnu dijagnozu kada su u pitanju koronarni problemi nego kod muškaraca.

Mnogim ženama srčani udar se odbacuje kao druga stanja, kao što su anksioznost, žgaravica i slično.

Jedna studija je otkrila da skoro 40 odsto žena ima probavne smetnje pre srčanog udara.

U istraživanju objavljenom u časopisu Circulation, istraživači su otkrili da je loša probava uobičajena pojava kod žena u mesecu koji je prethodio njihovom srčanom udaru.

Oko 39 procenata prijavilo je loše varenje pre srčanog udara.

Međutim, loše varenje nije bilo uobičajeno tokom samog srčanog udara.

Cilj studije je bio da se tačno opiše simptomi koronarne bolesti srca kod žena kako bi se pružila potpuna slika znakova upozorenja.

Pored probavnih smetnji i ovi simptomi se ističu kao znak upozorenja.

Slabost

Ako osećate slabost, uzrok može da bude to što arterije odjednom postaju uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno, pa mišići ne dobijaju ono što im je potrebno.

Vrtoglavica i hladan znoj

Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osetićate vrtoglavicu i zbunjenost.

Pritisak u grudima

Imate li rane simptome srčanog udara, verovatno ćete osetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će postajati sve češće kako se bližite srčanom udaru.

"Ako osetite nelagodnost, mučninu, vrtoglavicu, bol u grudima vredi se pregledati što pre. Što pre identifikujete problem, to bolje", zaključuju stručnjaci..