AKTUELNO

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da zaostavština Svetog Save pokazaje da su obrazovanje i vaspitanje jedini način za sveopšti progres svakog društva, pa i našeg.,

"Znanje i obrazovanje i danas predstavljaju osnovni preduslov opšteg ekonomskog, kulturnog i generalno sveopšteg razvoja svakog društva", rekao je Ružić učenicima Osnovne škole „Pavle Savić“ u Mirijevu, gde je prisustvovao priredbi povodom školske slave.

Ministar je đacima i nastavnicima čestitao praznik istakavši da je to najveći praznik prosvetnih radnika i učenika.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Svako dete, škola i svaki naš sunarodnik slavi našeg prvog arhiepiskopa i utemeljivača srpske države i crkve. Danas je pogodan dan da se zahvalimo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnom osoblju za njihovo pregalaštvo, pažnju i entuzijazam koje pokazuju svih ovih godina", poručio je ministar.

On je istakao da nastavnici, uz zdravstvene radnike, imaju najplemenitiji posao i da pokazuju volju, želju i empatiju da prenose znanje najmlađima i stvaraju od njih jake ličnosti, počev od predškolskih ustanova gde se stvaraju radne navike i prihvataju određeni vrednosni okviri.

"Važno je da od tih prvih dana svako dete svoje afinitete, talente, želje afirmiše, novostečenim znanjem unapredi i da to znanje iskoristi da se integriše u društvo i da to sve investira u bolje sutra našeg društva. Važno je da se kod ove dece razvije kritički duh, radoznalost i ljubav prema knjizi", rekao je Ružić.

On je dodao da je Sveti Sava kao školska slava prvi put ustanovljena 1840., da je u nekim periodima školska slava ukidana, a ponovo je uspostavljena 1990.

Pre početka priredbe povodom školske slave, sveštenik je je izveo obred osvećenja slavskog kolača, a na priredbi je učestvovao hor OŠ „Pavle Savić“ i učenici te škole.

Posle priredbe, najboljim učenicima podeljene su svečane povelje.

#Branko Ružić

#Sveti Sava