AKTUELNO

Male boginje to jest morbile su u Srbiji zaključno sa jučerašnjim danom potvrđene kod 14 osoba sa terirorije Smedereva, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

- Rаdi sе о dеsеt nеvаkinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа) i čеtiri оdrаslе оsоbе s nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm (zаpоslеni u zdrаvstvеnој ustаnоvi, trudnicа). Коmplikаciја u vidu upаlе plućа bilе su prisutnе kоd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničkоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni kојi su u kućnој izоlаciјi su u stаbilnоm stаnju - saopštio je Institut Batut.

Podsetimo, 12. januara Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio epidemiju u Smederevu.

Virusolog dr Milanko Šekler kaže za Kurir da je virus morbili jedan od najinfektivnijih virusa protiv koga je jedina zaštita vakcinacija.

- Ovaj virus nema mutacije, stabilan je, ali vrlo lako se prenosi kapljičnim putem. Dovoljna je samo jedna do dve čestice virusa da zarazi drugu osobu dok je, recimo, kod korone potrebno oko 1.000 čestica.

To koliko je bolest opasna najbolje govori podatak iz 2017. godine kada smo imali epidemiju malih boginja sa preko 5.000 slučajeva i 15 preminulih. Koliko su male boginje opasne za decu toliko su i za starije - istakao je dr Šekler.

Autor: