AKTUELNO

Institut za javno zdravlje registrovao je prvi slučaj novog soja korona virusa, poznatog pod nazivom "Kraken", pa se Crna Gora tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

- HBB.1.5. je nova podvarijanta Omikrona nastala kombinacijom druge dve podvarijante ovog soja. Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama, gde trenutno dominantno cirkuliše. Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Nemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal - navodi se u saopštenju IJZ.

Dodaju da se evolucija korona virusa nastavila u smeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža obolenja.

- Još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima, jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti. nastavljamo da pratimo situaciju vezano za pojavu novog soja korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izveštavati javnost - poručili su iz IJZ.

Autor: