AKTUELNO

Aleksandra Srećo je medicinska sestra koja već godinama radi na dečijoj medicinskoj psihijatriji, a koja je pre nekoliko dana pretrpela brutalan napad od strane jednog pacijenta od 17 godina, sa kriminalnim dosijeom, samo zato što je pokušala da odbrani drugog pacijenta kojeg je nasilnik napao.

Aleksandra je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić na TV PINK rekla da je ovo što joj se dogodilo kap u prepunom buretu, dodaje da je to nešto što se dešava vrlo često, bar tri četiri puta sedmično.

- Ne mogu da vam opišem kako se trenutno osećam. Ja sam vrlo hrabra i ne bojim se, da sam se bojala ne bih ni stala između dva pacijenta. Desilo se da je jedan dugogodišnji pacijent, koji je vrlo često kod nas zbog incidenata koje pravi u Domu, došapnuo drugom pacijentu da se u ormariću nalaze cigarete sa upaljačem. Ali je to kod nas strogo zabranjeno – rekla je Aleksandra.

Dodaje da je zanimljivo da je taj paket stigao od roditelja, a cigarete su bile sakrivene u kutiji od keksa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vrlo je bitno istaći da roditelj koji zna da je to zabranjeno, šalje svom detetu cigarete na odeljenje – rekla je medicinska sestra.

Kako kaže, prišla je kao i svaki put i rekla da vrate cigarete, da ne pravimo probleme.

- Oni su počeli međusobno da se svađaju, i dečko koji me je napao pobacao je cigarete po hodniku – rekla je medicinska sestra.

Dodaje da su počeli međusobno da se tuku, kaže da je stala između njih da spreči nasilje i kaže da je samo videla šaku koja kreće ka njoj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja imam problema sa okom, kao i sistemsku bolest krvnih sudova. Rađen mi je laser na oba oka preko 30 puta, a na jedno uho čujem samo 10 posto. Imam vrlo loše zdravstveno stanje, i pored svega toga radim. U svemu tome je bilo najbitnije što je koleginica stala između nas i mogu da garantujem da nije to uradila da bi me ubio – rekla je Aleksandra.

Dodaje da ona nema pravo na samoodbranu, i ističe da samo zahvaljujući koleginici nije dobila drugi udarac.

Kako kaže, pozvala je obezbeđenje koje je u najkraćem roku dojurilo. Kaže da su trčali jer su znali da je nešto hitno i tek su oni uspeli da ih razdvoje.

- Problem dečije i adolescentne psihijatrije je što radimo sami u smeni, što nije bezbedno. 12 do 14 sati su lekari tu i sestre, od 14 sati do ujutru radimo sami – kaže ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Živorad Mrkić ispred Sindikata zdravstva, rekao je da mu je jako žao što se ovo dogodilo, dodaje da je i ona žrtva kao što je i drugi pacijent bio.

- Ona je svojim telom zaštitila pacijenta, dodaje da je preuzela veliki rizik na sebe i postupila je krajnje profesionalno. Imamo jednu jezivu doslednost. Ovaj spisak je sve duži i duži i to mora već jednom da stane – rekao je Mrkić.

Kako kaže, ni jedan član uprave ni u jednoj od ovih ustanova gde su direktori profesori medicinskih fakultgeta, nije pozvao nikoga od povređenih na razgovor.

- Od njih očekujemo da imaju osećaj za to, ali ni jednu od ovih koleginica oni nisu pozvali da vide šta se desilo i kako može da im se pomogne – rekao je Mrkić.

Ističe da direktor ustanove po zakonu, je odgovoran za bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Autor: