AKTUELNO

Pojedinci iz farmacuetuskog lobija mogu se smatrati odgovrnim za problem malih boginja u Srbiji, jer su oni jedini kojima odgovara da se kupuje više lekova, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Jedini koji imaju koristi od toga da je više bolesnih jesu pojedinci iz faramaceutske industrije, ali nećemo izaći ni sa jednim detaljem bez dokaza. Ozbiljno radimo na tome da se sve dokaže - rekao je Lončar novinarima neposredno pre konferencije povodom  obeležavanja Svetske nedelje svesnosti o racioanlnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravstvene organizacije.

Upitan da prokomentariše da li zna ko su krivci za ovaj problem, Lončar je kritikovao i roditelje "koji ne vakcinišu decu jer su aktivni na društvenim mrežama, a tamo piše da to ne treba raditi".

Kako je istakao, pojedinci koji se zalažu da se deca ne vakcinišu nemaju nijedan čvrst dokaz, a kao primer je naveo to što se pojedini pozivaju na određenog lekara iz Engleske koji je govorio da decu ne treba vakcinisati.

Ali, kaže Lončar, priču niko ne dovede do kraja i ne spomene da je taj lekar izgubio licencu za rad, jer je radio u korist farmaceutskog lobija, a njegovi stavovi su naučno oboreni.

Kao jedan od razloga zašto bi farmaceutski lobi mogao da bude kriv za problem malih boginja, Lončar vidi u tome što su, kako kaže, protesti, akcije i ostale propagandne aktivnosti koje sprovodi antivakcinalni lobi skupe, a "to neko mora finansirati".

Upitan da prokomentariše da li postoji šansa da se uvede sankcionisanje roditelja koji ne vakcinišu decu, kao što je to uređeno u nekim zemljama, Lončar je rekao da je taj predmet do prošle nedelje bio na Ustavnom sudu i da je odlučeno da će se roditelji kažnjavati i da još ostaje da taj zakon počne da se primenjuje.

#Boginje

#Zlatibor Lončar

'