AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić učestvovao je u onlajn sastanku u okviru Mehanizma civilne zaštitu Evropske unije na temu iskustava stečenih tokom sezone požara na otvorenom tokom 2022. godine.

Kako je istakao ministar Gašić, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u cilju prevencije šumskih požara preduzima širok spektar aktivnosti, od jačanja kapaciteta organizacionih jedinica u svom sastavu, pa do podizanja svesti građana o opasnostima koje mogu nastupiti njihovim neodgovornim ponašanjem.

„Bili smo svedoci velikih šumskih požara u regionu jugoistočne Evrope u 2021. godini kada se Republika Srbija pokazala kao jedan od lidera u regionu u pružanju bezrezervnoj pomoći Bosni i Hercegovini, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Grčkoj. Strateški posmatrano, kao jednu od najznačajnijih aktivnosti u regionu u ovoj oblasti istakao bih inicijativu predsednika Aleksandra Vučića u okviru Otvorenog Balkana, kada su septembra meseca 2022. godine šefovi službi za vanredne situacije potpisali Operativni plan za saradnju civilne zaštite“, rekao je ministar Gašić.

Foto: MUP Srbije

Ministar Gašić je poručio da ovaj plan definiše skup aktivnosti u oblasti prevencije i jačanje kapaciteta za zajednički odgovor za vanredni događaj.
„Opremljena najmodernijom opremom preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije upućeni su helikopteri koji su u julu mesecu gasili požar u regionu koji je ujedno bio i najveći požar u istoriji Republike Slovenije. Na ovaj način, Republika Srbija je zajedno sa evropskim kolegama iz Republike Austrije, Rumunije, Slovačke Republike i Republike Hrvatske doprinela efikasnom suzbijanju nastale situacije“, istakao je ministar Gašić.

Takođe, ministar Gašić je poručio da je u narednom periodu planirano jačanje tehničkih kapaciteta kroz mehanizam civilne zaštite Evropske unije.
Onlajn sastanku, koji su zvanično otvorili ministar unutrašnjih poslova Portugalije Žoze Luis Karneiro i evropski komesar za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Janez Lenarčič, učestvovali su ministri i drugi predstavnici nadležnih ministarstava iz Češke, Grčke, Italije, Slovenije, Španije, Nemačke, Norveške i Turske, kao i predstavnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice MUP-a.