AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je danas svim pripadnicima 12. novembar - Dan bezbednosne službe, Dana Vojnobezbednosne agencije i Dan verske službe.

Vulin podseća da je 12. novembra 1839. godine donet Vojni zakon koji je pravni akt u kome se na celovit način definišu pitanja bezbednosne i kontraobaveštajne zaštite vojske Kneževine Srbije.

- Nastavljajući tradiciju dugu gotovo dva veka, uprkos brojnim iskušenjima u radu, tokom protekle godine, profesionalnim obavljanjem zadataka, potvrdili ste da imate sposobnosti i kapacitete da uspešno realizujete zadatke iz vaše nadležnosti, naveo je Vulin.

Čestitam vam praznik, uz želju da s jednakim uspehom rešavate izazove koji vam predstoje i na taj način obezbeđujete stabilnost sistema odbrane i dajete pun doprinos bezbednosti Srbije.

U čestitci povodom Dana Vojnobezbednosne agencije, ministar navodi da je od donošenja Vojnog zakona, kojim su detaljno razrađeni oblici ugrožavanja bezbednosti vojske, predviđena dela i sankcije zbog izdaje, bekstva, pobune i drugih oblika pojedinačnog ili kolektivnog delovanja i u kome se na celovit način definišu pitanja bezbednosne i kontraobaveštajne zaštite vojske Kneževine Srbije.

Nastavljajući tradiciju dugu gotovo dva veka, uspešno da obavljate zadatke u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih potencijalnih bezbednosnih pretnji pokazujući da ste ključni činilac bezbednosno-obaveštajnog sistema kako Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako i Republike Srbije, kaze Vulin.

Ministar je uveren da će pripadnici VBO i ubuduće doprineti unapređenju bezbednosti sistema odbrane i afirmacije vaše agencije.

U čestitci svim pripadnicima verske službe, Vulin poseća da je 1839. godine po prvi put definisano vršenje verske službe u Vojsci, a nakon dužeg perioda diskontinuiteta u vojnim tradicijama po pitanju verske službe, radi ostvarivanja slobode veroispovesti u Vojsci Srbije, Zakonom o Vojsci Srbije iz 2007. godine organizovana je i uređena verska služba.

U proteklom periodu pokazali ste kako se jačaju duhovne i moralne vrednosti pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čuvaju i neguju vojničke vrline i patriotizam, kao i oblikuju građanske odgovornosti. Verska služba je umnogome doprinela razvoju, izgradnji, održavanju i povećanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije izvršavajući definisane misije i zadatke, naveo je ministar.

Vulin je uveren da će plemenite vrline postati pravilo ponašanja svih nas u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Pročitajte još: Danas je državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu

#Aleksandar Vulin

#Praznik

#Vojska

'