AKTUELNO

Vanredna situacija u Pirotu, koja je proglašena nakon iskliznuća i curenja amonijaka iz jedne cisterne, čiji se miris u nedelju uveče, osetio u u Pirotu, ostaje na snazi i pomno se prati, a njeno ukidanje zavisiće od (ne)prilika na terenu.

Gradske službe i bolnica funkcionišu normalnpo, deca su juče ostala kućama, a će posle podne za njih biti organizoana onlajn nastava. Građanima se preporučuje da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća i stanova, ali ako ipak moraju napolje, preporuka je da koriste zaštitne maske M-95. Ekipe MUP-a, ZZJZ, Sektora za vanredne situacije su i dalje na terenu, zajedno sa predstavnicima vlasnika tereta, odnosno gasa koji još curi iz jedne cisterne i o svim detaljima će blagovremeno obaveštavati javnost, odnosno građane. Tokom prepodneva koncetracija amonijaka u vazduhu iznad Pirota juče je bila ravna nuli, dok je na mestu iskliznuća i dalje velika.

Ovo je suština zaključaka sa sednice pirotskog Štaba za vanredne situacije, kojim predsedava gradonačelnik Vladan Vasić, kome je prisustvovao i Goran Vesić, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Jedina dobra stvar u celoj priči o ovom incidentu je činjenica, da se ni jedan od iskliznulih četiri vagona, od ukupno 20, nije sručio u obližnju Nišavu, već su završili u jarku kraj pruge i iz jednog i dalje curi amonijak, dok iz preostala tri ne curi. Reč je o tehničkom, tačnije mehaničkom oštećenju vagona, koje je omogućilo curenje opasnog gasa.

Uz konstataciju da je postupanje pirotskog Štaba za vanredne situacije za primer kako se reaguje u ovakvim situacijama, Vesić je rekao da će se podrobno ispitati odgovornost nadlnježnih u ovok slučaju, odnosno da li je,na primer vagon bio pretovaren ili ne i kako se dogodilo iskliznuće. Znamo da je ova trasa prige veoma stara i da se nije dovonjljno ulagalo u održavanje, ali i na takvim priugama posrtoje principi koje treba poštovati-kazao je pored ostalog Vesić i najavio rekonstrukciju pruge ka Bugarskoj za koju su već obezbeđena sredstva.

Nakon iskliznuća kompozicije ciserni kojima je iz susedne Bugarske prevožen gas, curenje i isparavanje gasa, izazvalo je pometnju i na obližnjem Koridoru 10, gde su usled isparenja amonijak udisali mnogi naši, ali i turski vozači. Neki su automobilima sleteli i u jarak, drugi su izazvali sudar ili nešto slično.

- Od trenutka iskliznuća, u pirotsku Opštu bolnicu primeljeno je pedesetak pacijenata Sa respiratornim problemima gornjih disajnuh puteva-kaže Dr Vojkan Rančić, pomoćnik direktora Opšte bolnice. Oni su imali blage simtome nadražaja disajnih puteva i očiju i nakon intervencije gotovo svi su pušteni kućama.

Foto: Tanjug/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

- Među onima koji su udisali amonikak su i dvojica mališana od 8, 9 i tinejdžer od 16 godina. Jedan Pacijent star 74 godine, sa mnogobrojim pridruženim bolestima i infarktom je nažalost preminuo - kaže dr Rančić. Pacijenti koji su prebačeni u Niš, takođe imaju stabilne zdravstvene parametre.

Vodnosnabdevanjenj u Pirotu je normalno, sa izuzetkom sela Staničenje, Sopot i Crvenčevo. Kaptaža vodovoda u Staničenju je na nekih 15o metara od mesta gde se desilo iskliznuće, pa će meštanima tog sela voda biti dopremana cisternama. Zbog iskliznuća, vagona cisterne, putnički saobraćaj sa koridora 10 i dalje se odvija, preko pirotskog sela Ponor i dalje ka Palanci, dok se šleperi sprovode u kolonama samim koridorom.

NIŠLIJE BEZBEDNE

Nišlije su bezbedne, kada je reč o vodosnabdevanju, ali je za pohvali njihov potez, da odmah nakon vesti o iskliznuću cisterne sa amonikamom, odluče da isključe fabriku vode iz preventivnih razloga. Na svu sreću, cisterna sa amonijkaom prevrnula se u jarak, a ne u korito Nišave.

BEZ PUTNIČKIH VOZOVA

Zbog dotrajalosti pruge ka Bugarskoj,saobraćaj putničkih vozova je odavno ukinut. Već duže vreme ovde saobraćaju samo teretnjaci kojima se prevozi cement, gvožđe,građevinski amterijal, hemikalije i slična robe iz Turske i Bugarske. Godišnje se do sada događalo po višnje iskliznuća teških teretnih vagona na trasi od Dimitrovgrada i Pirota do Bele Palanke.

Autor: