AKTUELNO

Podsticanje mladih talentovanih ljudi i ulaganje u njihovo znanje i te kako je važno, kako za njih same, tako i za celokupno društvo. Fondacija za mlade talente stipendije dodeljuje godinama, a sve je počelo od mlade violinistkinje Jovane Savić iz Knez Mihailove ulice.

Ko sve može da konkuriše i dobije pomoć Fondacije za mlade talente, kako se talenti greju i biraju i kako ovakve akcije doprinose Srbiji i njenoj budućnosti?

Nina Đurđević, učenica srednje muzičke škole "Josip Slavenski" i stipendistkinja Fondacije za mlade talente, raspitala se kako može da konkuriše i kako da sebi priušti gitaru od 4.500 evra. Zajedno sa svojom majkom otkrila je Fondaciju i pogodnosti koja ista nudi.

Foto: TV Pink

Strahinju Mitrovića, učenika srednje muzičke škole "Vatroslav Lisinski" profesor je uputio na konkurs, preko kojeg je mladi Strahinja dobio 1.500 evra pomoći za kupovinu kontrabasa.

Foto: TV Pink

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda podsetila je da Fondacija postoji od 2015. godine, da je tokom 2016. godine finansijski pomogla 69 učenika, da stalno radi na stvaranju novih konkursa, te da je sve krenulo od mlade violinistkinje iz Knez Mihailove.

- Inicijativu je započeo gradski menadžer Goran Vesić. Šetajući centrom grada poslušao je muziku Jovane Savić i poželeo da pomogne, kako njenom, tako i talentu ostalih mladih Beograđana. Tako je nastala Fondacija – priča Radulovićeva za Pink.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović istakao je da su stipendije dobili svi oni đaci koji su ispunili uslove konkursa, bez izuzetaka. Stipendije su dodeljivane za nabavku računara, finansiranje putovanje na takmičenja, kao i za kupovinu, recimo, teleskopa i druge potrebne opreme.

- Stipendija je i vrsta investicije u mlade talente, ne samo vid novčane pomoći – pojasnio je Ognjanović za Pink.

Foto: TV Pink

Stipendisti koji odlaze na studije u inostranstvo, kako je istakao, često se i vraćaju u svoju zemlju, rade i žive u njoj ili, pak, žive u inostranstvu, ali se uključuju u projekte u Srbiji kroz različite vidove saradnje.

Radulovićeva je podsetila da je u toku konkurs za talentovane beogradske srednjoškolce u umetnosti i nauci, a da konkurs podrazumeva jednokratnu pomoć od ukupno 16.800.000 dinara.

Foto: TV Pink

Konkurs ima tri kategorije: finansiranje kampova, radionica, seminara, pomoć za kupovinu opreme i finansiranje odlaska na takmičenja. Da bi neko dobio pomoć, potrebno je da ispuni nekoliko kriterijuma: prvi kriterijum je posedovanje talenta, odnosno osvojena prva mesta na republičkim ili međunarodnim takmičenjima. Ostali kriterijumi su: da su kandidati sa teritorije Grada Beograda, da idu u beogradske škole, da nemaju ponovljenje razrede. Oni koji su prošle godine bili stipendisti, ove godine mogu opet da konkurišu, ali u drugoj kategoriji – objasnila je Radulovićeva.

Za nabavku neophodne opreme koja omogućava dalje negovanje talenta namenjen je ukupan iznos od 12.000.000 dinara. Za učestvovanje na priznatim takmičenjima u inostranstvu ukupan iznos od 2.400.000 dinara, a za učestvovanje na različitim obrazovnim kampovima, radionicama, edukacijama, seminarima i skupovima u inostranstvu, ukupan iznos od 2.400.000 dinara.

Sredstva se dodeljuju jednokratno i u celom iznosu.

#Beograd

#Konkurs

#Pomoć

#škola

'