AKTUELNO

Za sada je identifikovano oko 200 sojeva istog,koji ima prijemčivost za različite sisteme organa u ljudskom telu.

Kad kažemo pandemija- to znači da je ovim virusom u svakom trenutku prokuženo oko 80% popoulacije na planeti.

To znači da virus postoji u organizmu, ali ne mora izazvati nikakve štetne efekte niti oboljevanje tkiva,tj organa,ali postoje sojevi koji imaju tzv. ONKOGENI POTENCIJAL, tj sposobnost da ušavši u ciljnu ćeliju, izazovu transformaciju te ćelije, tako da ona dobije sposobnost da se nekontrolisano množi i raste bez kontrole, tako da napada okolna tkiva i organe, odnosno postaje MALIGNA.I to je zabrinjavajuća činjenica u vezi ovih virusa i karcinoma odredjenih regija- npr.donjeg genitalnog trakta,tj grlića vagine vulve, početnih delova analne regije i rektuma(završnih delova debelog creva) kao i tzv orofaringealne regije- usne duplje jezika, krajnika,ždrela,grkljana.kao i genitalnog trakta muškarca.

Između 1-10% populacije inficirane HPV om kroz duži niz godina oko 8-15 može da razvije malignu alteraciju tj dobije karcinom izazvan HPVom.

HPV se prenosi u 90 % slučajeva polnim putem, mada kao sveprisutna tj ubikvitarna klica može da se nađe i na zajedničkim površnama,vodi naročito bazena ,toaletnim površinama ,tako da teoretski su i to načini prenošenja.

Foto: Pixabay.com

Zbog svega ovoga, unazad nekoliko decenija unazad razvijena je vakcina protiv određenih sojeva HPVa,najpre samo 2 onokgena a zatim i savremenija 9 valentna koja se široko koristi u svetu i u nekim zemljama poptpada pod obaveznu imunizaciju.

Vakcina se primenjuje od 2006 god u svetu, a kod nas sporadično, sve do skoro,od kada je počela kampanja promocije imunizacije,koja će biti obavljana o trošku države, tj RFZO. Najverovatnije će se raditi o 9 valentnoj vakcini koja štiti od onkogeno najopasnijih virusa kao i manje onkogenih ali značajnih u spračavanju manje opasnih HPV infekcija,tzv kondiloma ,odnosno virusnih bradavica gelitalnog trakta kao i ostalih regija koje napada virus). 9 velentna vakcina štiti od sojeva 6,11,16,18 31,33,45,52 i 58 a pruža itzv ukrštenu zaštitu sa još nekim od srednje i više onkogenih HPV npr 35,54,59.66..

Vakcinacija bi trebalo da obuhvati mladu populaciju tj. Devojčice i dečake od 9 do 19 god,koji hipotetički još nisu stupili u sex kontakte .

Optimalno 12 do 14 god tj 7. razred osnovne škole.Mada vakcina je efikasna i u kasnijem uzrastu čak i kod osoba koje su imale neke od već ispoljenih manifestacija HPV infekcije npr kondilome, i to je tzv terapeutsko-profilaktičko dejstvo vakcine.

Vakcina deluje tako što sprečava ulazak virusa u tkivo tj ćeliju i tako spračava razorno dejstvo virusa i transformaciju ćelije u opasnu tj premalignu i malignu.

Trajanje imuniteta d+ostvarenog vakcinom je oko 10 do 15 god, u proseku 12 god od ostvarene potpune imunizacije.

Vakcina se prima u dve doze u uzrastu do 14 god i to jedne odmah druga za 2 -6meseci, a nakon toga uzrasta u tri doze 1.odmah 2. nakon 2 meseca 3. nakon 6 meseci od prethodne doze.

Zbog toga što je muški genitalni trakt veoma specifičan, kod muškaraca je vrlo teško detektovati HPV konvencionalnim metodama, ukoliko nemaju vidljive promene, oni mogu biti prenosioci,nosioci ali i oboleli,Naročito je bitno da su u operisanom materijalu odrsalih muškaraca obolelih od karcinoma jezika usne duplje krajnika i ždrela pronađeni visokoonkogeni virusi, najčešće tip 18, da muška populacija bude imunizovana u predpubertetskom periodu.

Foto: Pixabay.com

Za sada se vakcina smatra bezbednom,što se tiče neželjenih pojava ,to su uglavnom postvakcinalne reakcije kao i kod svih vakcina- crvenilo bol na mestu davanja vakcine( deltoidni mišić,tj rame,kao i kod ostalih vakcina npr BCG), temperatura, malaksalost ponekad bolovi u mišićima.

Što se tiče nekih težih sistemskih reakcija ,opisani su slučajevi određenih autoimunih reakcija i oboljenja, ali s obzirom da se vakcina aktivno primenjuje u poslednjih 10-12 god još uvek su i te pojave u fazi ispitivanja.

U svakom slučaju , benefit od imunizacije je mnogo veći ,nego od izbegavanja iste.

Australija je aktivnom imunizacijom iskorenila pojavu HPV infekcija na samo 1%, a Kanada, skandinavske zemlje smanjile pojavu malignih oboljenja izazvanih HPVom čak i za 80%.

U ovom trenutku nije poznato da HPV vakcine izazivaju poremećaje plodnosti odnosno pojavu steriliteta.

Vakcine su napravljene molekularnim inženjeringom, tj kopiranjem proteina omotača virusa,tako da apsolutno nemaju nikakve elemente živih virusnih partikula.

Ukoliko osoba ,koja ima evidentnu HPV infekciju, npr virusne baradavice ili kondilome, ili joj se identifikuje prisustvo virusa uzimanjem i analizom brisa grlića ili ostalih tkiva i organa koje inficira virus, odmah se pristupa lečenju-tretmanu bradavica brojnim savremenim tehnikama kojima se virus i uništava, a ako ne postoje evidentne promene izazvane virusom-postoje mnogobrojna sredstva za tzv klirens virusa tj čišćenje tkivnih površina od virusa. Sam imunitet organizma je takav da ako je kompetentan,tj jak , virus se izbacuje iz organizma u roku od godinu godimu ipo dana bez ikakvih dodatnih mera. Ali se propručuju sredstva za jačanje imuniteta,koja su takođe veoma delotvorna.

Foto: Dr Anja Pikula spec ginekologije i citolog, Načelnik laboratorije za detekciju karcinoma donjeg genitlnog trakta GAK Narodni front Beograd

Srbija je jedna u nizu zemalja sa lošim skorom od oboljevanja i smrtnosti žena od karcinoma grliča. Svakoga dana u srbiji umre jedna a oboli 4 žene od ove opake bolesti. Međutim, ukoliko se redovnim pregledima, najčešće jednom godišnje uzimanjem PA brisa i eventualnog HPV brisa ,otkriju premaligne promene -bolesti je 99 posto izlečiv OP procedurama koje su i u Srbiji na svetskom nivou.

Sa redovnim sistematskim pregledima kod žena -tzv skriningom bi trebalo započeti u prvoj godini po stupanju osobe u sex aktivnost.

Ti pregledi podrazumevaju ginekološki pregled, uzimanje PA brisa, UZ pregled jajnika i materice,po potrebi se dodatno uzima bris na HPV, ali još ne spada u rutinski skrining ,dok država ne omogući takav paket u osnovni skrining.

I za kraj..uprkos mnogim kontrovetrzams i antivakserskim aktivnostima, savet je ukoliko postoje nedoumice o HPV vakcini i oboljenjima izazvanim HP virusom ,bez ustručavanja se obratiti izabranom pedijatru ukoliko je u pitanju dete do 18 god , ili ginekologu ,koji će na najbolji mogući način objasniti slučaj i tretman kao i imati na umu OBAVEZNE GODIŠNJE SISTEMATSKE PREGLEDE kod svog poverljivog ginekologa.

Time se čuva zdravlje populacije i pospešuje njen prosperitet.

Autor: Dr Anja Pikula