AKTUELNO

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će sledeći sastanak Radne grupe za prevenciju nasilja u školama biti održan za desetak dana, oko 9. decembra.

Ružić je rekao da bi predlog mera za prevenciju nasilja trebalo da bude gotov oko 19. decembra, u zavisnosti da li će biti predloga promena zakona ili ne.

- Važno je da se smisle modeli da se 'utegne' sistem. U Radnoj grupi su stručnjaci, ljudi iz ministarstva, sekretari škola, predstavnici sindikata. Nasilje je veoma kompleksan društveni problem i svi moramo da se borimo protiv njega - rekao je ministar.

On je napomenuo da nasilje mora da se prijavljuje, ali ne medijima, već školi, pa i Ministarstvu prosvete.

Foto: TV Pink Printscreen

- Problemi se ne rešavaju štrajkom, već sinergijom svih aktera. Moramo se baviti prevencijom, jer nije poenta samo izbaciti dete iz škole - smatra Ružić.

Povodom štrajka podrške prosvetnih sindikata nastavnici iz Trstenika i u drugim slučajevima nasilja prema prosvetarima, najavljenog za danas u podne u Beogradu, Ružić je rekao da svi imaju prava da iskažu svoj stav, ali da ne treba kršiti zakon.

- Manjak mudrosti je što ne vidim razlog da se zakon krši i da se sindikat konfrontira sa Ministarstvom prosvete, jer ne treba doću u situaciju da se vidi da li je zakon prekršen, pa da moraju da se izriču sankcije - rekao je Ružić.

On je dodao da sindikati moraju da "nađu meru" u iskazivanju svog stava.

"EXPO 2027"

Ružić je ocenio da Beograd ima velike šanse da postane domaćin manifestacije „EXPO 2027” jer je poslednjih godina naša država mnogo napredovala u raznim segmentima društva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako Bog da, ako pobedimo, u junu je konačna odluka. Očekuje se 4 miliona posetilaca. Afirmacija naših kulturnih i tradicionalnih vrednosti, otvaranje međunarodnih perspektiva, digitalizacija, i svašta nešto naša zemlja može da prezentuje. Naši protivkandidati su sa Tajlanda, Argentine, Španije... Mi smo imali odličnu prezentaciju. Mali, Gajić, Novak... Mnogi su bili tu. Predstavili smo projekat, borimo se. Premijerka je otvorila taj prijem u muzeju - priča Ružić.

Kako je dodao, pečat svemu, dala je i prva dama Srbije, Tamara Vučić, supruga predsednika države.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada ide teži deo posla, lobiranje, 170 je članica. To je u rangu svetslog prvesntva. To je taj nivo, ozbiljna je konkurencija. Španiju je predstavljao Antonio Banderas i nadal, i kada uporedimo sa nama... Mi smo u prvom setu odneli pobedu - priča Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je da je u Srbiji slika đaka koji su navijali za reprezentaciju lepa slika, a da je intoniranje himne, bio jedan veličanstven trenutak.

Autor: