AKTUELNO

Nasilje u školama - što među učenicima, što učenika prema nastavnicima glavna je tema u javnosti poslednjih nekoliko dana. I čini se da ovaj trend ne jenjava

Poslednji slučaj u nizu zabeležen je u Niškoj gimnaziji "9.maj" gde je danas učenik drugog razreda pesnicom izudarao vršnjaka iz drugog odeljenja.

Foto: TV Pink Printscreen

Prošlog meseca se dogodilo nezapamćeno nasilje u srednjoj poljoprivredno - veterinarskoj školi "Stevan Sinđelić" u Vranju, kada su dvojica maloletnika maltretirana u učionici od strane dvojice učenika.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Printscreen YouTube

Potom je Srbiju potresao slučaj nasilja u Subotici kada je dečaku tokom operacije odstranjena slezina.

Foto: Privatna arhiva

Još veći šok je izazvalo nasilje u školi u Trsteniku. Đaci su napali profesorku i izmakli joj stolicu. Ovaj slučaj stigao je do Tužilaštva.

Zbog jedinice iz vladanja đaci će ponavljati razred. To je jedna od mera koju predlaže Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Pored predstavnika sindikata, Društva direktora i različitih ministarstava Vlade Srbije grupu čine i stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Na današnjem sastanku razgovaralo se o promeni podzakonskih akata koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Napravljen je plan rada da bi pravilnici bili promenjeni do 20. decembra ove godine.

Ova grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama.

Autor: